Miten Nopeuttaa Tietokonetta – Näillä Vinkeillä Tietokone Tehokkaammaksi

0
1593

Windows on monien tietokoneiden käyttämä käyttöjärjestelmä, mutta sen on havaittu hidastuvan vuosien saatossa. Käynnistysaika voi olla jopa kaksinkertainen kahden vuoden tauon jälkeen verrattuna lähtötilanteeseen. Kerromme tarkemmin, miten voit nopeuttaa tietokonettasi eri toimenpiteillä, jotta Windows-käyttöjärjestelmän käyttämine olisi mahdollisimman sujuvaa.

Tietokoneeseen voi tehdä muutamia toimenpiteitä sen nopeuttamiseen. Windows 10 on oivallinen käyttöjärjestelmä, joka tukee tietokoneesi käyttöä tehokkaasti. Tietokoneen nopeutta voi tehostaa tietyillä toimenpiteillä, jotka ehkäisevät tietokoneesi hidastumista. Voit esimerkiksi eheyttää kovalevysi ja tarkistaa virranhallintaprofiilisi.

Villanhallintaprofiilin tarkistuksella voidaan mahdollisesti rajoittaa prosessorin kellotaajuutta.

Lisäksi kannattaa karsia automaattisesti käynnistettäviä ohjelmia ja päivittää ajureita. Väliaikaiset tiedostot kannattaa poistaa ja muistin riittävyys varmistaa. Kovalevyn eheyttämisen lisäksi sen kunto kannattaa tarkistaa.

Tietokone liian täynnä

Tietokoneen hidastellessa oudosti tai antaessa varoituksen kiintolevyn täyttymisestä, kannattaa tietokoneen käyttäjä tarkistaa vapaa tila. Sen voi tarkistaa kovalevyn C-asemalta, joka on yleensä Windowsin asematunnus. Jos kovalevy on liian täynnä, vaikeuttaa se Windowsia toimimasta kunnolla ja tämä hidastaa merkittävästi tietokoneesi toimintaa.

Keskusmuistin vähäisyys voi myös hidastaa Windowsin toimintaa. Keskusmuistia kutsutaan RAM:iksi ja sen vähyys johtuu siitä, että Windows käyttää muistin jatkeena kiintolevynä. Kiintolevyn nopeus on keskusmuistin muistikampojen nopeudesta vain pieni osa, mikä vaikuttaa Windowsin hidastuvaan toimintaan sen käyttäessä kiintolevyn muistia.

Kun lisäät muistikampoja, saa tietokoneesi lisää keskusmuistia. Tämä kuitenkin edellyttää vapaita paikkoja muistikammoille tietokoneessasi ja jos näitä vapaita muistipaikkoja ei ole, voidaan muistikammat vaihtaa sellaisiksi, jotka sisältävät enemmän muistia. Muistikamman vaihtaminen pöytäkoneessa on melko yksinkertaista verrattuna kannettavaan tietokoneeseen, jolloin apua voi pyytää alan toimijoilta.

Pölyinen tietokone yleisenä syynä

Hidas tietokone voi johtua myös yksinkertaisesti sen pölyn määrästä. Pölyinen tietokone on itseasiassa erittäin yleinen syy hitauteen, koska pöly nostaa tietokoneen lämpötilaa. Kannettaviin tietokoneiden poistoilma-aukon eteen voi syntyä pölyvaippa, joka estää jäähdytyksen toimimista kunnolla. Pölyvaipan takia tietokone alkaa hidastaa prosessorin toimintanopeutta jäähdytyselementtiin, joka nostaa prosessorin lämpötilaa.

Voit yrittää puhdistaa pöytäkonettasi itsekin pullotetulla paineilmalla, mutta kannettava tietokone kannattaa puhdistaa ammattilaisen käsissä. Älä ikinä käytä imuria pölyjen poistamiseen tietokoneeltasi, koska juoksevat pölyhiukkaset muodostavat staattista sähköä imurin suulakkeeseen. Kun staattinen sähkö purkautuu, voi se rikkoa tietokoneen komponentit.

Vanha tietokone on usein hidas

Tietokoneen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien vähimmäisvaatimukset kasvavat joka vuosi. Kasvavat vaatimukset vaativat koneelta myös enemmän muistia. Lisäksi vaatimus prosessorin laskentatehosta kasvaa tämän ohella. Tehoton tietokone tai sen vähäinen muisti vaikuttaa ohjelmiston toimivuuteen, jolloin sen suorituskyky ei etene odotetulla tavalla.

Käyttöjärjestelmillä on myös tapana hidastua vuosian aikana useiden päivityksien ansiosta. Ne hidastuvat myös asennettujen ohjelmien jättämien jäämien takia. Ammattimaisessa tietokoneenhuollossa tietokoneeseen voi lisätä muistia mahdollisuuksien mukaisesti. Huollossa voidaan tapauksesta riippuen vaihtaa jopa prosessori. Käyttöjärjestelmän asennuksella voidaan saada toimimaan tietokone nopeammin.

Tietokoneellasi voi olla virus

Ehkä ikävin syy tietokoneen hidastumiselle voi olla virus, joka on päätynyt asettautumaan tietokoneeseesi. Haittaohjelmat ovat valitettavia tapauksia ja ne ovat myös yleisiä syitä tietokoneen toimivuuden huonontumiseen. Näin ollen laadukas virustorjuntaohjelma on erittäin tärkeää asentaa, jotta tietokoneen turvallinen käyttö on taattua ja sitä suojataan tehokkaasti.

Haittaohjelmia torjuessa tärkeää ovat myös ajanmukaiset käyttöjärjestelmäpäivitykset. Muitakin ominaisuuksia kannattaa päivittää säännöllisesti ja tarpeen tullen. Näitä ovat esimerkiksi selaimen lisäosat kuten Flash ja Java. Käyttäjän kannattaa myös aina muistaa maltti netissä, koska varomattomuus voi myös antaa pääsyn viruksille, joka hidastaa tietokonettasi ja aiheuttaa muitakin ongelmia laitteellesi. Tietoturva on aina tärkeää tietokoneen käytössä, jonka jokainen vastuullinen tietokoneen käyttäjä ottaa tosissaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here