Walt Disneyn Omaelämäkerta. Menestyksen Historia

0
2353


Disneyn animaatioprojekti Kingdom in the Sun on vaihtanut nimeä. Nyt tämä Etelä-Amerikkaan sijoitettu komedia on nimeltään The Emperor’s New Groove. Sen lisäksi muuttuu myös budjetti. Kuluja säästetään tuottojen kasvattamiseksi: Disney aikoo säästää 500 miljoonaa dollaria joka vuoden budjetista alkaen 2001. Ensi vuoden päätuote on Atlantis – the Lost Empire.

Monsters, Inc. on tulossa ohjelmistoon marraskuussa 2001, ja sehän on Pixarin kanssa tuotettu tietokoneanimaatio, ohjaajina Toy Storysta tuttu Pete Docter ja Simpsoneista tuttu Davis Silverman. Ääniksi on pestattu nimekkäitä tähtiä, mm. Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, James Coburn ja Jennifer Tilly.

Vuoden 2003 ohjelmistoon on tulossa Disneyn pitkä animaatio Lilo and Stitch, jonka tuotanto on jo aloitettu. Animaatio tehdään Disneyn Floridan studiolla, osa myös Hawaijilla, minne tarina sijoittuu. Tarina kertoo tytöstä ja tämän huostaansa ottamasta koirasta, joka on itse asiassa paha avaruusolio. Ohjaajina ovat Chris Sanders ja Dean Deblois.

Roy Disney on poistanut tuotannosta pitkän tietokoneanimaation nimeltä Wild Life. Tiettävästi hän piti sisältöä liian aikuismaisena Disneyn elokuvaksi, varsinkin kun mukana oli väittämän mukaan seksuaalisia viittauksia ja homomyönteistä sävyä. Ilmeisesti tarkoitus oli välttää äärikonservatiivien reaktioita, vaan saapa nähdä, saavatko nyt kimppuunsa gay-aktivistit! Päätös oli varmasti kipeä, sillä tuotanto on jo maksanut 20 miljoonaa dollaria. Studion johtaja Michael Eisner onkin vaatinut projektien tarkempaa arviointia jo tuotantovaiheessa.

Disney on ostanut kauhukirjailija Clive Barkerin uuden fantasiasarjan Arabat Quartet oikeudet. Miljoonasopimusta tehtäessä disneyläiset eivät olleet saaneet riviäkään teoksista luettavakseen.

Toy Storyn Buzz Lightyear sai oman tv-animaatiosarjan, joka alkoi lokakuussa Yhdysvalloissa. Jaksoja on 65 kappaletta ja ne on tuottanut Walt Disney Television Animation. Pixar tekee vain alkutekstijakson tietokoneanimaationa, muuten sarja on perinteistä tasoanimaatiota.

Toy Story 2 tuli videolle ja dvd:lle Suomessa yhtä nopeasti kuin Yhdysvalloissa. Valloissakin päivä oli vasta 17.10.2000, ja dvd:llä on laajakangasversio, poistoja, ennakkonäyte Monsters, Inc:stä sekä Oscar-ehdokas Luxo Jr. Ensimmäisen Toy Storyn dvd:llä on niinikään laajakangasversio ja lyhärinä Oscar-palkittu Tin Toy (1988). 3-packissa on lisäksi tekijöiden haastatteluja, hylättyjä suunnitelmia, näytteitä eri vaiheista ja virtuaalitilat yhdestätoista kuvauspaikasta.

Disney-yhtiö joutui vetämään takaisin kaupoista osan uusista Toy Story 2 -dvd-levyistä (3-packit), kun alihankkija Technicolor Videocassettes, Inc. oli vahingossa kopioinut keskelle elokuvaa pätkän Touchstonen High Fidelity -elokuvan roisia puhetta. Aikaisemmin sama tuottaja oli sotkenut Pinocchion dvd:lle DreamWorksin Egyptin prinssin!

Disneyn uusi tv-animaatiosarja on Teacher’s Pet (Opettajan lemmikki), jossa Nathan Lanen äänellä varustettu koira Spot menee kouluun pojaksi pukeutuneena. Disney Television Animationin työryhmää vetää pilapiirtäjä Gary Baseman. Tuottajana on Timothy Bjorklund, ja tulossa on 13 osaa 22-minuuttisia tai kahden 11-minuuttisen osan yhdistelmää.

Disneyn Kanadan animaatiostudio suljettiin keväällä. Se oli käynnistetty 1996 ja toimi Torontossa ja Vancouverissa. Tuotanto käsitti tv-animaatioita ja suoraan videolle tehtyä animaatiota. Enimmillään työntekijöitä oli 220. Samalla kun Disney supisti, Kanadalaiset Nelvana ja CINAR laajensivat tv-animaatiotuotantoaan. Nelvana on ostanut johtavan amerikkalaisen lastenkirjankustantaja Klutzin ja jatkaa suosittujen Babarin ja Frankilinin tuottamista.

Disney on irtisanonut 70-vuotisen sopimuksensa kultaisten kirjojen kanssa (Golden Books Family Entertainment) ja solminut uuden Random Housen kanssa. Disneyn hahmot katoavat kultaselkäisistä kirjoista, koska sopimus ei enää ollut Disneylle kannattava. Ensi vuoden alusta Random House hallitsee ainoana studion kirjaoikeuksia USA:ssa ja Kanadassa. Satoja tuotteita on jo suunniteltu, ja ensimmäisenä astuvat kehiin Mikki Hiiri, Nalle Puh ja Tuhkimo, kaikki Disneyn vahvoja perushahmoja.

Amerikkalainen lelutuottaja Mattel sai sopimukset Harry Potter -tuotteisiin, mutta menetti samalla osan Disneyn tuotteista Hasbrolle. Mattel hoitaa tästedes vain esikouluikäisten tavarat ja pehmolelut, nuket, pelit ja palapelit. Kalliimmat toimintalelut ja pelit hoitaa Hasbro alkaen syksyn 2001 elokuvasta Monsters, Inc. alkaen. Disney ilmeisesti epäili, että Warner Brosin tuottaman Harry Potter -elokuvan oheistuotteet vievät Mattelin kiinnostusta Disney-kamoihin.

Disneyn California Adventure -huvipuisto Disneylandin vieressä avataan alkuvuodesta, Tokion Disney Sea -huvipuisto vuoden 2001 puolivälissä, ja vuonna 2002 avataan Disneyland Pariisin Disney Studios -huvipuisto. Hong Kongin suurellinen huvipuisto aukeaa vasta 2005.

An Extremely Goofy Movie tehtiin suoraan videolle ja DVD:lle, ja tuli markkinoille Yhdysvalloissa jo alkuvuodesta. Mukana on lyhäri Kids’ Goofiest Jokes (lasten haastatteluja näiden suosikkipiloista).

Fantasian 14.11.2000 Yhdysvalloissa myyntiin tulevalle dvd:lle tulee mukaan alkuperäinen väliaika, juonnot ja alkuperäisestä pois jätetty Clair de Lune. Samanaikaisesti ilmestyy Fantasia / 2000 dvd. Kolmen dvd:n paketissa on lisäksi Fantasia Legacy, tunti harvinaisuuksia, ennen näkemättömiä story reel -muotoisia pätkiä mm. Clair de Lunesta, Valkyyrioiden ratsastuksesta, Tanssiinkutsusta sekä Tuonelan joutsenesta!

Disneyn lanseeraamaan Kultaklassikkosarjaan ovat nyt tulossa Black Cauldron (Hiidenpata) ja The Adventures of Ichabod & Mr. Toad. 3.10.2000 Yhdysvalloissa myyntiin tullut Black Cauldron -dvd sisältää myös mysteeripelin ja Aku-piirretyn Trick or Treat, stillkuvakokoelman ja alkuperäisen trailerin. Ichabod & Mr. Toad -dvd sisältää musiikilla varustetun kuvakirjan, sing-alongin ja Mikki-piirretyn Lonesome Ghosts.

Buena Vista Videolta tulee niinikään 3.10.2000 kaksi tuotetta: The Nightmare Before Christmas -dvd:llä on ohjaaja Tim Burtonin ohjausdebyytti Vincent ja leikkaamaton näytelmäelokuva Frankenweenie. James the Giant Peachin dvd:llä on ohjaaja Henry Selickin ja kuvaaja Pete Zozachikin kommentit ja 450 kuvan arkisto sekä Randy Newmanin musiikkivideo Good News. Molemmat leffat saa kaksoispaketissa VHS- tai DVD-muodossa.

Steven Lisbergerin 1982 valmistunut Disney-elokuva Tron on saamassa jatko-osan. Tuossa elokuvassahan tehtiin uraauurtavasti visuaalista historiaa yhdistelemällä näytelmäelokuvaa tietokonekuvilta näyttäen, mutta käsin tehtynä monimutkaista taustavalaisutekniikkaa käyttäen. Elokuvassa oli myös kolmen eri tuotantoyhtiön tekemää aitoa tietokoneanimaatiota yhteensä 15 minuuttia. 96 minuutin kestosta oli kuitenkin 53 minuuttia erikoistehosteanimaatiota. Yksittäinen kuva saattoi sisältää 12 erikseen kuvattavaa elementtiä, joka oli tuohon aikaan ennätysmäistä.

Elokuva tuotti kuitenkin vain 33 miljoonaa dollaria, ja studio luopui tietokoneanimaation kehittämisestä pitkäksi aikaa, mitä siellä on varmaan kaduttu.

Roy Disney lupasi Disneyn avun Richard Williamsin mestariteoksen The Thief and the Cobbler restaurointiin. Williams oli kehitellyt elokuvaansa 20 vuotta, ja pääsi aloittamaan sen menestyttyään Who Framed Roger Rabbit? -yhdistelmäanimaatiolla. Elokuva aiotaan palauttaa sellaiseksi, kuin siitä piti tulla ennen kuin Warner Bros. veti rahansa pois, kun tekemättä oli enää vain 10–15 minuuttia. Elokuva ei olisi kuitenkaan valmistunut sopimuksen mukaisesti vuodeksi 1992, ja elokuvien viimeistelytakausyhtiö CBC otti projektin haltuunsa, leikkasi siitä perinteisen musikaalin ja lähetti sen Koreaan viimeisteltäväksi. Tuon version levitti Disneyn tytäryhtiö Miramax vuonna 1995 nimellä Arabian Knights. Annecyn animaatiofestivaaleilla Williams näytti haalistuneen työkopionsa alkuperäisestä Roy Disneylle, ja nyt sitten jäljitetään kadonneita pätkiä. Viimeistelty elokuva aiotaan tuota rajoitetusti elokuvateattereihin, ja sitten erikoisversiona dvd:lle.

Walt Disney aloitti uransa Kansas Cityssä tuottamalla Laugh-O-Gram -nimisiä lyhäreitä. Talo oli jo purku-uhan alaisena, kun paikalliset Thank You, Walt Disney -järjestön aktivistit pelastivat sen 1996 keräämällä rahat (12.500 taalaa) ja ostamalla rotiskon, jossa olivat jo välipohjat romahtaneet ja seinät kallellaan sisäänpäin. Nyt Disneyn perilliset haluavat myös auttaa pelastamaan talon, jossa Mikki Hiiri syntyi, lupaamalla 450.000 dollaria, jos järjestö saa kerätyksi saman verran. Tarkoitus on palauttaa talo 1920-luvun asuun, sisällyttää taloon entistetty Laugh-O-Gram -studio työvälineineen, koululaisten animaatiostudio ja studioteatteri. Kokonaisbudjetti olisi kolme miljoonaa dollaria. Disney-yhtiö ei ole kuitenkaan ollut halukas hankkeeseen varsinaiseksi Disney-museoksi.

Disney-yhtymä on nimennyt tämänvuotiset kunniapalkintonsa saajat, ns. Disney-legendat. Näistä seitsemän on naisia, mm. yhtiön tussaus-, väritys- ja insinööripuolelta. Nimekkäimmät palkitut ovat ääninäyttelijät Dick Jones (Pinocchio) ja Cliff Edwards (Samu Sirkka, postuumisti) sekä studion ensimmäinen naisanimaattori Retta Scott (postuumisti), joka oli tekemässä mm. Bambia, ja puolipitkää piirrettyä Kaislikossa suhisee sekä yhdistelmäanimaatiota Reluctant Dragon.

Muut animaatiot

Titan A-E:n ollessa vielä tuotantonsa loppuvaiheissa päätti Fox Animation Studios sanoa irti lähes 70 % työntekijöistään Phoenixin tehtaaltaan. Jäljelle piti jäädä 320 työntekijää, mukaanlukein Don Bluth ja Gary Goldman, mutta he katsoivat parhaaksi lähteä muiden mukana. Studion oli tarkoitus teettää vain valmistelevät vaiheet ja pääanimaatio Phoenixissa ja tilata loput alihankkijoilta. Studion ainoiksi saavutuksiksi jäivät Anastasia ja sen jatko-osa videolla Bartok suurenmoinenennen Titan A-E:tä. Osa henkilökunnasta siirtyi sisaryhtiö Blue Sky Studioille tekemään täysin tietokoneella tehtävää pitkää elokuvaa Ice Age (Jääkausi). Titan A-E tuli muuten nopeasti Suomen ohjelmistoon, olihan sen ensi-ilta Yhdysvalloissakin vasta 16.6.2000.

Fox Interactive sensijaan voi paksusti: Titan A-E:n peliversio PlayStationille pyri ei vain jäljentämään, vaan kehittämään edelleen elokuvan elämyksiä. Peliä kehittelivät englannissa Interactive Studios, ja siinä on kaksi erilaista peliympäristöä, seikkailu tai lentomiljöö. Henkilöksi voi valita Akiman tai Calen.

Don Bluth ja Gary Goldman aikovat kehittää Dragon’s Lair -tuotettaan nettianimaatioiksi, uuden polven videopeleiksi ja pitkäksi elokuvaksi. Uusi nettisivu www.donbluth.com, jolle luvataan myös animaatio-opetusta. Alkuperäisen yhteistyökumppani Rick Dyerin kanssa tehdään kolmiulotteista Dragon’s Lair -tietokonepeliä, jota lupaillaan kauppoihin keväällä 2001. Bluth ja Goldman aikovat esittää valmistakin elokuvaa ainakin pätkissä internetissä, jotta kävijät tietävät, mitä saavat ostamalla elokuvan dvd-muodossa. Goldmanin mukaan normaalissa teatterilevityksessä tulee aina turpiin Disneyn väeltä. Lähtöään Foxilta he kommentoivat vain, että on mukavampaa tehdä töitä itselleen kuin muille.

Sonyllä oli monenlaisia vaikeuksia PlayStation 2:n saamisessa Amerikan markkinoille. Ensimmäinen ongelma tuli laitteen käyttöominaisuuksista dvd:n katselussa. Pahin oli varmaan se, kun laite joutui japanilaisviranomaisten vientikieltoon sotilasteknologisista syistä: väittämän mukaan sitä (tai siitä irroitettua prosessoria) olisi voitu käyttää muunneltuna ohjusten kohdistusjärjestelmänä. Samalla Sonyn osake putosi 9 % Tokion pörssissä. Vielä loppusuoralla mikrosirujen tuotantopula johti toimitusmäärän puolittamisen Yhdysvaltoihin. Joulua vasten Pohjois-Amerikkaan toimitetaan 20.000 kauppaan 500.000 pelikonsolia, ja sen jälkeen 100.000 viikossa.

Futuraman pelioikeudet päätyivät ruotsalaiselle Unique Development Studios -yhtiölle. Kolmivuotinen sopimus sallii peliversiot kaikille alustoille. Fox Interactive julkaisee pelit Amerikoissa, ja UDS muussa maailmassa. Ensimmäinen peli on tulossa markkinoille alkuvuodesta 2002. Yhtiön toimitusjohtaja Thomas Löfblad lupaa läheistä yhteistyötä Matt Groeningin kanssa.

Disneyn johtokunnan jäsen Joe Roth (mm. Toy Story 2:n teossa avustanut) on perustanut oman tuotantoyhtiön sekä siirtynyt Pixarin johtokuntaan, sanomansa mukaan pysyäkseen mukaan kolmiulotteisen tietokoneanimaationkehityksessä. Hänen kanssaan samanaikaisesti Pixarille siirtyi niinikään Simpsoneita ja Rautajätin ohjannut Brad Bird, hän taas oma animaatioprojekti mukanaan. Birdin elokuvan pitäisi valmistua 2003. Sitä ennen pitäisi sada ulos kolme elokuvaa, vielä tänä vuonna Disneylle osana viiden elokuvan sopimusta tehtävä Monsters, Inc, sekä Andrew Stantonin (Bug’s Lifenapulaisohjaaja) projekti ja John Lasseterin vuonna 2002 valmistuva elokuva.

Charles Schulz ei halunnut kenenkään jatkavan Tenavia hänen jälkeensä eikä edes Tenavista tehtävän enää uusia elokuvia.

Schulzin tytär Amy Johnson sanoo, että animaatioita (62 jaksoa ja neljä pitkää piirrettyä) on jo tarpeeksi, jotta niitä voisi esittää loputtomasti uudestaankin. Hassua sinänsä on, että aloittaessaan Tenavat vuonna 1950 Schulz joutui allekirjoittamaan levitysyhtiön kanssa sopimuksen, jolla oikeuksia siirtyi tuottajille takaamaan näiden sijoitusta. Koskaan hän ei saanut hankittua takaisin kaikkia oikeuksiaan.

Tenavat-animaatiosarjan pääanimaattori Bill Melendez (84 v.) ja tuottaja Lee Mendelson (66 v.) uskovat että tuotanto jatkuu, varsinkin kun Schulz ehti olla mukana kahdessa keskeneräisessä tuotannossa, ja yhden luonnoksen hän ehti lähettää tuottajille ennen kuolemaansa (It’s Only Marbles, Charlie Brown). Videolle tulee vielä tänä vuonna It’s the Pied Piper, Charlie Brown sekä 50-vuotisjuhlaohjelma, joka esitettiin CBS:llä toukokuussa, ja siinä on 10 minuuttia uutta animaatiota. Videolla on muuten ensimmäiset koskaan sarjassa näytetyt aikuishahmot!

Niinpä ABC tarjosi enemmän kuin Tenavia tv:ssä 35 vuotta esittänyt CBS, ja oikeuksien haltija United Media myi koko animaatiosarjan ABC-tv-yhtiölle. Kolmivuotinen sopimus alkaa 2001, ja tietyt jaksot esitetään nyt joka vuosi, toisin kuin CBS:n aikana.

PBS-kanavalla Yhdysvalloissa esitetään 22.11.2000 puolitoistatuntinen dokumentti Chuck Jonesista nimellä Chuck Jones: Extremes and Inbetween – A Life in Animation. Lyhytelokuvapätkien (Warner Classic Animation / Turner Entertainment Co.) ja arkistokuvien lisäksi nähdään haastateltavina Jonesin lisäksi mm. Steven Spielberg, Joe Dante, John Lasseter, Ron Howard, Leonard Maltin ja Andre Previn. Ohjelman on tuottanut, kirjoittanut ja ohjannut Margaret Selby.

Moebius (Jean Giraud) on aloittelemassa omaa tietokoneanimaatiotuotantoaan. Moebiuksen kanssa tuottaja-ohjaajana on Frank Foster ja käsikirjoittajana James Cox (Ferngully, The Rescuers Down Under). Elokuvan nimenä on Thru the Moebius Strip (viittaa fiksusti sekä sarjakuviin että moebiuksen nauhaan, päättymättömään avaruuskappaleeseen). Tekijän elinikäisen haaveen perustyöt on aloitettu ranskalaisten, kiinalaisten ja amerikkalaisten kesken. Animaatio tapahtuu Kiinassa Global Digital Productions, Ltd:llä.

Imax-yhtiö, joka pyrkii saamaan lisää esitettävää tuottamalla kolmiulotteisia animaatioita jo tasoanimaatioina nähdyistä, on päässyt alkuun sopimuksellaan DreamWorksin kanssa. DreamWorksin ja PDI:n ensimmäinen tietokoneanimaatio sitten Antzin on Shrek, joka tulee ohjelmistoon tavallisiin teattereihin kesällä 2001 ja Imaxeihin jouluksi. Imax maksaa kolmiulotteiseksi muuttamisesta 10 miljoonaa taalaa, eli noin 72 miljoonaa markkaa. Yllättävää on, että elokuvan loppu muutetaan kolmiulotteisiin efekteihin sopivammaksi. Rohkeutta tuotantoon on antanut se, että Imax-teattereissa Fantasia 2000 keräsi neljässä kuukaudessa ja pelkästään Yhdysvalloissa lähes 50 miljoonaa taalaa! Shrekin kotivideo tulee kauppoihin jouluksi 2001.

Aardman Animationin (Wallace & Gromit, Kanan lento) Angry Kid -animaatio on tullut niin suosituksi Internetissä, että se saa oman tv-sarjan. Valmiina on 25 erilaista minuutin mittaista webisodia (nettijaksoa), jotka ovat AtomFilmsin nettisivulla. Ne on tehty piksillaatiotekniikalla, eli elävä näyttelijä poseeraa yhden ruudun valotuksissa kasvoillaan 400 vaihdettavaa naamaria. Sarja alkoi ainoastaan netissä 8.5.2000. BBC 4 -kanavalle suunniteltu esitys jäi toteutumatta, koska sisältöä pidettiin liian rajuna. Seitsemässä viikossa katsojia oli jo miljoona, ja sen jälkeen saman verran, ja joka kolmas kävijä lataa pätkän lähetettäväksi edelleen e-mailina. Nyt tv-kanavat ovat taas kiinnostuneita.

Elfquest on siirtymässä valkokankaalle, joten lelutuottajat ovat myös käynnistyneet. Living Toyz tuottaa ensin sarjakuviin perustuvia toimintahahmoja, ja filmin tultua ensi-iltaan tuplakokoisia hahmoja elokuvan hahmoista. Wendy ja Richard Pinin sarjakuvasta elokuvaa ovat käsikirjoittaneet Marv Wolfman, Craig Miller ja Wendy Pini, ja tekniikka on tietokoneanimaatio.

Heavy Metal 2000 – elokuva, josta piti tulla jatko-osa klassikolle Heavy Metal (1981) ei löytänyt teatterilevitystä Yhdysvalloissa. Teinimutanttininjakilpikonnien luoja Kevin Eastmanin sarjakuvatarinaan The Melting Pot perustuva filmi yhdisteli taso- ja kolmiulotteista animaatiota. Ohjaajina olivat Michael Coldewey ja Michael Lemire. 17.10.2000 alkaen Yhdysvalloissa myyntiin tullut dvd-paketti sisältää molemmat Heavyt, ja lisäsälän joukossa on lyhäri Julie Strain: Super Goddess.

Lucasfilm lähtee tekemään animea nimeltä The Tiny Fairy Mirun yhdessä japanilaisen Anime World Osakan kanssa. Lucasin piti käydä käsiksi tuotantoon syyskuussa, kun Star Wars II:n tuotanto rauhoittui. Pääanimaatio ja -tehosteet tehdään Osakassa, ja välistystyöt Kaliforniassa. Aiheena on maahan saapuva keijukainen, joka puhuu ihmisille korpin kautta.

Marvel Enterprises ja Artisan Entertainment yhdistivät voimansa tehdäkseen pitkiä elokuvia, tv- ja videoanimaatioita sekä Internetohjelmia viidestätoista Marvelin supersankarista. Tuotto oheistuotteet mukaanlukien jaetaan yhtiöiden kesken. Pitkiä elokuvia suunnitellaan Captain Americasta, Black Pantherista, Deadpoolista, Iron Fististä, Mobiuksesta, Longshotista, Power Packista, Mort the Dead Teenagerista ja Antmanista.

Muilla studioilla on lisäksi tekeillä animaatioita Marvelin hahmoista Spider-Man, The Incredible Hulk, Fantastic Four, Daredevil, Doctor Strange, Iron Man, Silver Surfer ja Blade. John Dykstra on käynyt käsiksi Spider-Maniin Sony Imageworksilla, jolle hän oli jo tekemässä Stuart Littleä. Sam Raimin ja David Koeppin käsikirjoitus ei vain ole valmistunut. Tuotannon pitäisi alkaa vielä tänä vuonna ja teattereihin tulla ensi vuonna.

Stan Lee Media (SLM) on värvännyt kolme tv-alan huipputuottajaa kehittelemään The 7th Portal -nettianimaatiofirmaa. Tarkoitus on tuottaa webisodeja, eli lyhyitä netistä ladattavia animaatiopätkiä ja muita makroja. Uusia suuntia ollaan siis etsimässä rahan tekemiselle animaatiossakin.

Simpsoneista on tehty näyttämöversio, jota on esitetty Aspenissa, Coloradossa sekä Skotlannissa, Edinburghissa ja Englannissa, Lontoossa. Edinburghissa liput myytiin loppuun 55 minuutissa. Näyttämöllä nähtiin sekä idean isä Matt Groening että kaikki päähahmojen ääninäyttelijät, Hank Azaria jopa kolmoisroolissa yhtä aikaa. Sen kunniaksi BBC 2 esitti koko illan Simpsons-teemaisia ohjelmia, mukaanlukein kaksi dokumenttia ja yleisön äänestämän suosikkijakson (Lisa’s Wedding). Lontoossakin loppuunmyydyssä Simpsons-näyttämöversiossa vieraillut Matt Groening myönsi, että pitkääkin elokuvaa ollaan aikeissa tehdä tuosta pisimpään (10 vuotta) tv-komediana pyörineestä animaatioperheestä kehitellään. Sopimuksia ei ole, mutta filmi on tulossa.

Mm. Simpsoneita, Kukkulan kuningasta, Garfieldiä ja Bobby’s Worldia tuottanut Phil Roman aloittaa uuden animaatiokomedian Soap on the Range, joka yhdistää saippuaoopperan hevosoopperaan. Aiheena on Coloradossa sijaitsevien kahden sukutilan välinen vihanpito. 26 osaa esitetään Yhdysvaltain tv:ssä 2001.

Warner Bros. aloittaa helmikuussa 2001 Australiassa näytelmäelokuvan kuvaukset animaatiosarjansa Scooby-Doopohjalta käsikirjoittajana James Gunn, tuottajana Chuck Roven ja ohjaajana Raja Gosnell (Yksin kotona 3).

Kukkulan kuningas -tv-animaation tuottajat ovat sijoittaneet nettiin (www.fox.com) sivun, joka mainittiin sarjan animaatiojaksossa. Fiktiiviseen sarjaan perustuvan fiktiivisen sivun toteuttamisella testataan netin käyttömahdollisuuksia. Toukokuussa Amerikoissa esitetyssä jaksossa Peggy Hillin isoista jaloista tehty video päätyy jalkafetissistien nettisivuille (peggysfeet.com).

Parker ja Stone allekirjoittivat sittenkin kolmivuotisen sopimuksen Comedy Centralin kanssa, eli tulossa on 30 uutta osaa South Parkia tästä syksystä alkaen sekä ensi vuonna alkava näytelmäkomediasarja, joka on poliittista satiiria. Pojat ovat tottuneet reagoimaan nopeasti päivän aiheisiin, sillä heidän heittonsa kuubalaispoika Elian Gonzalesiin valmistui vain tunteja ennen esitysajankohtaa!

Comedy Centralin South Parkia saa myös ostaa verkosta osoitteista Sightsound.com ja ComedyCentral.com. Kahden päivän vuokra on 2.50 dollaria ja ostohinta 4.95 dollaria (noin 60 mk). Lataus kestää DSL:llä 5 minuuttia ja modeemiyhteyksillä jopa yli tunnin. Kyseessä on vielä kokeilu, mutta tuottajien mielestä kiehtovaa on varsinkin se, että ensimmäisen ja tuhannennen kopion kohdalla ei ole teknistä laatueroa ja tuotantokustannuksiakaan ei tule lisää.

Shockwave.com sai ensimmäiset Parker & Stonen tuottamat lyhärit 39 lyhärin sopimuksestaan, muttei heti uskaltanut laittaa niitä sivuilleen, koska tekijät olivat yltyneet South Parkiakin roisimpaan huumoriin, sopimus kun takasi heille täyden taiteellisen vapauden, eikä niitä siten voi leikatakaan esityskelpoisiksi. Ongelmana on, miten ne nyt voisi pitää poissa liian nuorten kävijöiden silmistä ja siten olla aiheuttamatta äärikonservatiivien hyökkäystä palveluntarjoajaa vastaan.

South Parkin hahmot alkavat esiintyä myös uudenlaisilla alustoilla, nimittäin englantilainen Licensing Company on myynyt päähahmojen Stan, Kyle, Cartman, Kenny ja Chef naamat Condomania-kondomeihin, joita saa vain Englannista.

Shockwave on solminut sopimuksen myös elokuva- ja tv-veteraani David Lynchin kanssa. Lynch tuottaa animaatiolyhäreitä nettiin samanlaisella sopimuksella kuin Trey & Parker ja Stan Lee, eli täydellä taiteellisella vapaudella ja omistusoikeudella luomiinsa hahmoihin.

Viisikon äiti Enid Blyton loi myös hahmon nimeltä Noddy (Nyökky), jonka oikeuksien haltija. lontoolainen Clarion aloittaa uuden kolmiulotteisen tv-animaation lapsille. Kirjoja on myyty 200 miljoonaa kappaletta 40 eri kielellä. Sarjan tuottaa Los Angelesissa SD Entertainment yhdistellen- ja 3-ulotteista animaatiota.

Uudempaa tuotantoa on brittisarja Mr. Bean, joka alkaa nyt siirtyä myös animaatioksi. Alkuperäisten lyhärien tuottaja Tiger Aspect etsii vielä animaation tekijäyhtiötä, mutta käsikirjoittajana on alkuperäisnimi Robin Driscoll, kuten myös herra Beanin oma ääni, Rowan Atkinson.

Warner Bros. julkaisi keväällä musikaalin Anchors Aweigh! dvd:llä. Sehän on se elokuva, jossa Gene Kelly tanssii Jerry-hiiren kanssa. Lisäksi ilmestyi Tom & Jerry’s Greatest Chases, jolla on 14 klassikkopätkää, ja dvd-versiossa on mukana tuo kuuluisa tanssikohtaus elokuvasta Anchors Aweigh!

Nickelodeonin Rugrats eli Ipanat sai kesällä Universalin Studioille jaksosta Angelica the Magnificent tehdyn näytelmäversion, joka on osana turistirysän ohjelmistoa (Terminaattorin, Jurassic Parkin, Backdraftin ja Waterworldinlisäksi). Nimi on Rugrats Magic Adventure, mukana on lauluja ja taikatemppuja, ja tekijöissä on taikateknikoita Copperfieldin, Burtonin, Henningin sekä Siegfried & Royn takaa. Ipanoiden toinen elokuva tulee Yhdysvalloissa ohjelmistoon marraskuussa ja on nimeltään The Rugrats in Paris.

Jim Henson Interactive (JHI) on perustanut oman nettisivuston Muppetworld Websiten, jossa esitetään varta vasten tehtyjä kolmiulotteisia lyhäreitä MuppeTooneja.Tarkoitus on kehittää sivusta koko perheen viihdekeskus, ja yhteistyö PlayStationin kanssa on jo aloitettu kolmiulotteisten Muppet-hahmojen puitteissa.

Meillä Suomessakin TVTV:n QueerTv:stä tuttu www.planetout.com ja www.ifilm.com järjestävät kilpailun mm homo- ja lesboanimaatioille (movieawards@planetout.com). Rahapalkintoja (jopa 10.000 ja 1.000 taalaa) jaetaan sarjoissa draama, komedia, dokumentti, animaatio ja kokeellinen elokuva. Palkinnot jaetaan Outfest-juhlassa Los Angelesissa.

Saattaa olla, että maaliskuun jakojuhlista 2002 alkaen pitkälle animaatioelokuvalle on olemassa oma Oscar, mikäli kelvollisia kilpailijoita on valmistunut vähintään kahdeksan. Ehdokkaiden määrästä riippuen loppusuoralle pääsee kolmesta viiteen ehdokasta. Päätöstä asiasta odotetaan vielä tänä vuonna, kun animaatioelokuva juhlii satavuotisuuttaan. Pitkille animaatioille ei ole ollut omaa sarjaa, ja muiden pitkien elokuvien kanssa parhaan elokuvan ehdokkuudesta kilpailemaan on hyväksytty vain Disneyn Kaunotar ja hirviö. Määrittelyjä hiotaan vielä, sillä kelvollisia olisivat selluloidi-, tietokone- ja pysäytyskuva-animaatiot (vaha-, nukke- ja piksillaatioanimaatiot yms.) ja muuten hyväksytyt animaatiotekniikat. Yhden ehdotuksen mukaan elokuvasta pitää olla vähintään puolet animaatiota tai erikoisefektejä tai ainakin yhden päähenkilön pitää olla kokonaan animoitu.

Animaatio-oikeuksia

Harpo ja Chico Marxin perilliset estivät Grouchon perillisten heiltä salaaman animaatiohankkeen etenemisen. Tuomari päätti, ettei muiden veljesten näköisiä hahmoja saa julkisesti esittää, ennen kuin sukulaiset ovat asiasta keskenään sopineet. Grouchon väki oli väittämän mukaan salannut tekemänsä sopimuksen ja siitä saamansa 130.000 dollaria!

Pikkuoravien oikeuksia valvovat perilliset peräävät korvauksia Universalilta. Meilläkin televisiossa nähty animaatio Alvin and the Chipmunks ei ole tuonut tarpeeksi tuloja perikunnalle, joka vaatii 105 miljoonan dollarin korvauksia rikotusta sopimuksesta. Universal osti pikkuoravien (meillä aikaisemmin Saukin lastenlevyiltäkin tunnettujen) oikeudet Robert Zemeckisin suunnittelemaa elokuvaa varten, mutta ohjaajan luovuttua ajatuksesta menetti kiinnostuksensa hahmojen kunnolliseen lisensointiin. Vuonna 1972 kuollut Ross Bagdasarian Sr. oli luonut hahmot vuonna 1958, piirtänyt ne, säveltänyt musiikin ja itse laulanut pikkuoravienkin äänet. Vuodesta 1981 vuoteen 1996 eri tuotteista tuli perheelle noin 4 miljoonaa taalaa vuodessa, mutta Universalin sopimuksen aikana tuotot ovat pudonneet vuositasolla vain 70.000 dollariin!

Leski vaatii Disneyltä tekijänkorvauksia edesmenneen miehensä, jazzmuusikko Louis Priman lauluista Viidakkokirjassa(1969), kun sitä nyt on myyty videolla ja dvd:llä. Äänitteistä palkkiot on saatu, muttei kuvan sisältäneistä paketoinneista, ja Disneyn juristien mukaan sopimuksessa ei näitä tarkoitettukaan. No, kasetteja ja dvd:tä ei ollutkaan vielä silloin. Aiemmin saman elokuvan Baloo-karhun ääni Phil Harris tyytyi Disneyn sovitteluratkaisuun, jonka korvaussummia ei kerrottu.

New Tinkerbell -niminen yhtiö (suomeksi Helikeiju tai Helinä) riitelee Disneyn kanssa oikeuksistaan jo kolmetoista vuotta tuottamistaan Peter Panin pikku keijun näköistuotteista, joita on myyty Disneyn huvipuistoissakin. Yhtiö väittää ostaneensa keijun oikeudet vuonna 1952 ennen elokuvan valmistumista Lontoon lastensairaalalta, jolle James Barrie oli testamentannut kirjansa oikeudet. Viime vuonna Disney alkoi myydä itse tuottamiaan keijutuotteita. James Barrie loi keijun kirjaansa Peter ja Wendy vuonna 1911. James Barrie kuoli vuonna 1937.

Oikeudenkäynnissä Nalle Puhin oikeuksista näyttää siltä, että Disney joutuu maksamaan korvauksia mm. hävitettyään tarkoituksella todistusaineistoa. Disney oli ostanut edesmenneen kirjailija A.A.Milnen oikeudet niiden silloiselta haltijalta Stephen Slesinger Inc:ltä. Disneyn johtajistoon kuulunut Vince Jefferds on allekirjoittanut sopimuksen vuonna 1983, mutta hänen seuraajansa kaksi vuotta myöhemmin oli määrännyt tuhottavaksi edeltäjänsä arkistot. Oikeudenkäynti käynnistyi 1992, kun Disney esitti kantanaan, ettei se aio maksaa korvauksia hahmoista tuotetuista videoista tai tietokonepeleistä. Muistakin korvauksista on erimielisyyksiä. Vuonna 1999 Disney myönsi 1994 yhteensä 40 laatikollista arkistoja, mukaanlukien laatikon, jossa luki Winnie the Pooh / juridisia ongelmia.

Disneyn internet-portaali Go.com, Inc. muuttaa nimensä muotoon Walt Disney Internet Group. Taustalla on korvausvaatimus, jonka nettiportaali GoTo.com teki Disneylle. Samalla kun poistettiin kilpailijan logoa muistuttanut liikennevalosymboli, muuttui nimilyhenne samaksi kuin se on pörssin Nasdaq-listalla, DIG.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here