Viron Pääministeri Kritisoi Suomen Viimeisintä Päätöstä Matkarajoituksista

0
985

Viron pääministeri Kaja Kallas esitti vastalauseensa Suomen asettamista matkustusrajoituksista Suomen suurlähettiläälle Timo Kantolalle Tallinnassa perjantaina Viron kansallisen kanavan ERR:n uutisoinnin mukaan.

Suomen valtio päätti viime viikolla pitää yllä työmatkaliikenteeseen liittyvät rajoitukset maa- ja vesiteitse 27.6. asti. Työmatkaliikenne ilmateitse taas sallitaan muista Schengen alueen valtioista maanantaista 7.6. lähtien.

Päätös tarkoittaa, että työmatkat maitse ja meren yli ovat mahdollisia vain ”välttämättömästä syystä”, kuten yhteiskuntaan tai tuotannon takaamiseen liittyvistä syistä.

Kallas kertoi ERR:llä, että päivittäin Suomen ja Viron väliä liikkuvat virolaiset ovat olleet hankalassa tilanteessa viimeisten neljän kuukauden aikana, koska toisella puolella rajaa asuvat perheenjäsenet eivät ole voineet tavata toisiaan.

”Suomen valtion eilinen päätös auttaa tilannetta jonkin verran, mutta vain ilmayhteyksien salliminen ei salli paluuta normaaliin elämään,” hän sanoi.

Hän sanoi, että on suorastaan selittämätöntä suosia yhtä kulkuneuvoa ylitse muiden, kun syynä rajoituksille on epidemia. Hän lisäsi myös, että Suomen rajoitukset eivät ole oikeutettuja tai tilanteeseen sopivia ja ne eivät seuraa EU:n ja Schengen-sopimuksen yhteisiä suosituksia liikkumiselle.

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (Vihreät) ei kommentoinut perjantaina Kallaksen lausuntoa.

Euroopan komission puhehenkilö Christian Wigand muistuttaa, että komissio nuhteli Suomea tarpeettomista liikkumisrajoituksista helmikuussa. Hänen mukaansa 27 maan sisäisissä suosituksissa matkustamiselle ei ole mitään epäselvää.

”Me jatkamme keskustelua Suomen hallituksen edustajan kanssa. Komissio on seurannut tarkasti Suomen asettamia liikkumisrajoituksia,”

hän kertoi, kun kysyttiin, aikooko komissio suorittaa toimia Suomea vastaan.

Tartun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkija Keiu Telve arvioi YLE:lle vuonna 2017, että Virossa asuvien Suomessa työskentelevien virolaisten määrä on melkein 20 000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here