Vapaaehtoisty Tuo Onnea ja Rikastuttaa Monien Elm

0
1384

Vapaaehtoistyöt Suomessa kattavat kaverintoiminnan ja vapaaehtoistyön rockfestivaaleilla. Jokaiselle löytyy varmasti mieleinen vapaaehtoisprojekti.

Lukuisat yhdistykset, järjestöt ja vapaamuotoisemmat ryhmittymät Suomessa ja maailmalla iloitsevat innokkaista ja sitoutuneista vapaaehtoistyöntekijöistä. Vapaaehtoistyö voi olla päivän työpanos festarihenkilökuntana,vuosia kestävää säännöllistä päivystämistä auttavassa puhelimessa ja kaikkea tältä väliltä. Voit hyödyntää vapaaehtoisena joko toisaalla hankittua osaamista ja ammattitaitoa tai opetella ihan uusia kykyjä. Vapaaehtoisena voit esimerkiksi panostaa ihmiskohtaamista edellyttäviin tehtäviin tai tarjota jollekin taholle tukea muilla tavoilla, esimerkiksi viestinnän tai arkistoinnin parissa. Eri vapaaehtoistöiden kirjo on niin laaja, että jokaiselle niistä kiinnostuneelle löytyy varmasti sopivaa tekemistä. Vapaaehtoisten tarve ei lopu koskaan.

Seuraa ja tukea

Haluatko auttaa samaa ihmistä tai ryhmää pidempiaikaisesti? Kavereita ja sukulaisia voi aina autella, mutta organisoidustikin löytyy sellaisia auttamiskeinoja, joissa pääsee solmimaanantoisia ihmissuhteita. Esimerkiksi kaveritoiminta tarjoaa täysi-ikäisille auttajille mahdollisuuden. Toiminnan tarkoitus on tuoda 4-17 -vuotiaan lapsen tai nuoren elämään aikuista seuraa. Toiminta on maksutonta. Osallistuminen sovitaan yleensä vuodeksi ja tapaamisia on noin neljästi kuukaudessa, esimerkiksi kaksi tuntia kerrallaan. Tapaamiset ja aikataulut sovitaan kohteen ja auttajan kesken.

Auttajat haastatellaan ennen toiminnan aloittamista. Muita vaatimuksia kuin täysi-ikäisyys, hyväsydämisyys ja auttamishalu ei ole.

Perhekummitoiminta on yksi vaihtoehto ottaa haltuun vapaaehtoistyöt Suomessa. Siinä perhekummi osallistuu perheen päivittäiseen arkeen keskustellen ja ollen läsnä vaihtuvissa tilanteissa. Osallistuminen voi olla kävelylenkkejä, käyntejä perhekahvilassa, leikkipuistossa tai ihan vain ruokakaupassa. Ainoastaan mielikuvitus on rajana. Aina ei tarvitse lähteä mihinkään, vaan myös perheen kotona voidaan osallistua. Perhekummi ja osa perheestä tai koko perhe voi tavata perheen kotona ja puuhata siellä arkisia asioita yhdessä. Perhekummi ei ole kuitenkaan lasten-eikä kodinhoitaja tai vastuussa lapsista.

Festivaaleille vapaaehtoiseksi

Kesällä voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi rockfestivaaleille. Monet suuremmat festarit tarvitsevat vapaaehtoisia, jotka työpanosta vastaan saavat festarielämyksen ilmaiseksi. Esimerkiksi Ilosaarirock, Flow-festival, Kosmos festival ja monet muut tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden saada kesästä irti huippukokemuksia pienellä panostuksella. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että myös vapaaehtoisille voi tulla suurehkoja vastuita ja työtä voi joutua tekemään melko paljon. Työtä voi joutua tekemään päivän tai jopa kaksi, tilanteesta riippuen.

Työ vapaaehtoisena on yhtä arvokasta kuin palkattunakin henkilökuntana, joten villistä festaritunnelmasta huolimatta työvuoroihin kannattaa suhtautua sopivalla vakavuudella. Työt voivat sisältää purkamista, siivoamista, kulunvalvontaa jne.

Vapaaehtoisellakin on vastuita

Jos todella halajat vapaaehtoiseksi rockfestivaaleille, muistathan että jos et jostain vakavasta syystä pääse tulemaan töihin sovittuna aikana, sinun täytyy ilmoittaa asiasta heti vastaavallesi aivan kuten normaalissakin työsuhteessa. Töistä luistaminen ilman pätevää syytä lisää muiden vapaaehtoisten työntekijöiden taakkaa. Jos joku jättää saapumatta töihin, esiintyy päihtyneenä työvuoron aikana ja/tai vapaaehtoispaita päällä tai laiminlyö työtehtävänsä ja vastaavan antama ohjeet, festivaaleilla voi olla oikeus laskuttaa vapaaehtoistyöntekijää menetetystä työpanoksesta. Ei siis kannata käyttää väärin mahdollisuutta vapaaehtoistyöhön vaan suhtautua siihen kuin mihin tahansa muuhun sovittuun projektiin tai työtehtävään.

Kuten sanottua, vapaaehtoistyö voi olla täynnä vastuita eikä se välttämättä eroa paljon palkatusta työsuhteesta.

Vapaehtoistyön kautta voi kuitenkin saada uudenlaista näkökulmaa eri elämänalueisiin ja se voi toimia ponnahduslauta uudelle alalle, kun osallistuja on saanut tarpeellista kokemusta uusista työtehtävistä. Toiselle vapaaehtoistyö voi näyttäytyä hyödyllisenä vapaa-ajanviettotapana. Joka tapauksessa vapaaehtoistyö on suositeltava kokemus eri elämänvaiheisiin, jos haluaa saada mahdollisimman kattavan kuvan erilaisista ihmisistä ja elämäntilanteista. Lukuisat eri vaihtoehdot vapaaehtoistyön eri sektoreilta auttavat löytämään oman kanavan auttaa muita ihmisiä. Siinä samalla voi oppia jotakin itsestään ja kasvaa henkisesti. Mihin tahansa vapaaehtoistyön projektiin päädytkään, tulet varmasti tavalla tai toisella oppimaan jotain uutta.

Vapaaehtoistyö voi rikastuttaa elämää

Vapaaehtoistyösektorilla löytää tarjontaa laajalla skaalalla ja olit sitten aloitteleva vapaaehtoistyöntekijä, vasta vapaaehtoistyötä suunnittelevatai jo kokenut maailmaa kiertänyt vapaaehtoistyöntekijä, pienellä internethaulla löydät varmasti tekemistä Suomen rajojen sisäpuolelta. Ja mikä estää perustamasta omaa yritystä, yhdistystä tai sosiaalista yritystä, joilla on kosketuspintaa vapaaehtoistyöhön. Yrityksille, yhdistyksille ja projekteille voi hakea apurahoja ja muuta rahoitusta yksityiseltä tai julkiselta puolelta.

Vapaaehtoistyö voi tekijälle hyvin rikastuttava kokemus ja mielenkiintoista aikaa elämässä ja siinä samalla tulee pelastaneeksi ellei koko maailmaa, niin ainakin pienen osan sitä tai jonkun ihmisen tai ihmisjoukon elämisestä voi tehdä parempaa. Maailma muuttuu ja työt häviävät ja automatisoituvat, ehkä vapaaehtoistyö näyttelee tulevaisuudessa yhä suurempaa roolia ihmisten välisessä kanssakäymisessä ympäri maailman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here