Vaihe 3: Pid Ylipaino Poissa. Tapoja Välttää Sitä

0
1251

Vaiheissa 1 ja 2 opimme periaatteessa kaiken mitä tarvitsee tietää pudottaakseen painoa turvallisesti, tehokkaasti ja ilmaiseksi. Tässä vaiheessa sinulla pitäisi lisäksi olla henkilökohtainen painonpudotussuunnitelma tehtynä. Tässä vaiheessa käymme vielä läpi muutaman asian, jotka on hyvä tietää.

Vaiheessa 3 käymme läpi kuinka varmistat, että painonpudotus jatkuu, ja että miten pitää pudonnut paino poissa.

Jatka painonpudotusta

Jossain vaiheessa painosi saattaa lakata putoamasta. Tämä on täysin normaalia ja niin pitääkin käydä. On vaikea arvioida pysähdyksen ajankohtaa, mutta ellet ole aikeissa pudottaa hyvin vähän painoasi, jossain vaiheessa painosi putoaminen saattaa pysähtyä. Tämä ei ole kuitenkaan vakavaa ja kuten sanottu, näin pitääkin tapahtua. Syynä on, että kun pudotat painoasi, kehosi alkaa muuttua. Sen lisäksi, että näytät paremmalta, olet terveempi ja olosi on parempi, kaloritasapainosi muuttuu myös.

Sanotaan esimerkiksi, että aloitit 100:sta kilosta ja laskit tasapainotasoksesi 3500 kaloria. Sen jälkeen päättelit, että pudottaaksesi painoasi tarvitset 3000 kaloria päivässä (siis 500:n vaje). Tämän johdosta olet jatkuvasti pudottanut painoasi ja painat enää 90 kiloa, mutta sitten laihtuminen on pysähtynyt esimerkiksi jo kolmen viikon ajaksi.

Tämä tarkoittaa, että kaloritasapainosi, joka oli 3500 kaloria 100-kiloisena on muuttunut nyt kun painat 90 kiloa. Mitä siis tulisi tehdä? Vähennät vain kalorinsaantiasi ylimääräisellä 250 kalorilla. Eli tässä esimerkissä alkaisit syömään 2750 kaloria TAI vaihtoehtoisesti voit pitää kalonrinsaantisi ennallaan ja kuluttaa 250 kaloria enemmän liikunnan avulla.

Muista kuitenkin, että laihtumisen pysähtyminen ei tapahdu kaikille. Jos näin on, ei ole tarpeen muuttaa painonpudotussuunnitelmaasi.

Suosittelisimme odottamaan 2-4 viikkoa siitä kun painonpudotus pysähtyi ennenkuin alat tehdä muutoksia, jotta voit olla varma, että laihtumisesi on todella pysähtynyt. Joskus syynä voi vain olla, että olet ehkä syönyt hieman huolimattomasti tai ehkä sinulta on jäänyt treeni tai pari väliin. Tämän johdosta voi vaikuttaa siltä, että painosi ei enää putoa, vaikka et vain ole ollut niin kurinalainen kuin tarve olisi.

Punnitseminen

Tämän painonpudotusdieetin aikana on mainittu paino monta kertaa. Vielä ei ole kuitenkaan käyty läpi sitä, KUINKA itsensä tulisi punnita. Ensinnä ja tärkeimpänä, punnitus pitäisi suorittaa viikottain. Ei useammin, ei harvemmin. Olisi myös hyvä pitää kirjaa viikottaisista muutoksista, jotta voit seurata kehitystäsi.

Toinen tärkeä punnitusvinkki on AINA punnita itsensä heti herättyään tyhjällä vatsalla. Myöhemmin punnitseminen on hyödytöntä, sillä paino voi vaihdella 2,5 – 5 kiloa päivän kuluessa. Lisäksi, mikäli mahdollista, yritä punnita itsesi aina samana viikonpäivänä.

Kehityksen seuraaminen

Tärkeä avain onnistuneeseen painonpudotukseen on tarkka kehityksen seuraaminen. Vaikka punnitseminen viikottain onkin yksi parhaista keinoista, on olemassa myös kolme muuta keinoa.

Yksi keino on mittauttaa kehosi rasvaprosentti suhteellisen säännöllisesti. Jotkut kuntosalit tarjoavat tätä palvelua lääkäreiden, ravintoterapeuttien ja personal trainereiden lisäksi. Markkinoilla on myös rasvaprosentin mittausvälineitä, joilla mittauksen voi suorittaa itse. Vaaka kertoo vain painosi muutokset, mutta rasvaprosentti kertoo paljonko painosta on rasvaa, lihasta tai vettä.

Toinen keino mitata kehitystä on mittanauha. Mittaa vyötärösi, kädet, jalat, rintakehä ja kaula. Tämän voi tehdä esimerkiksi joka toinen viikko ja kirjata tulokset ylös. Kuten punnituskin, tämäkin kannattaa tehdä heti aamulla tyhjällä vatsalla.

Kolmas keino on kuvien avulla. Näin digikameroiden aikakaudella se on nopeaa ja helppoa. Ottamalla esimerkiksi kerran kuussa kuvia muutamassa asennossa huomaat muutokset paremmin, kuin katsomalla peiliin päivittäin.

Painon pitäminen poissa

Tämä on jo paljon mukavampi haaste kuin extrakilot. Eli miten pitää ne poissa kun niistä on päästy eroon.

Kun olet pudottanut painosi tavoitearvoosi… mikään ei muutu. Ruokavaliosi pysyy samana, liikunnan määrä pysyy samana. Tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä. Muistat varmaan miten aiemmissa vaiheissa kerrottiin painonnousun syistä? Eli syömällä yli kaloritasapainon. Näinollen, kun olet pudottanut painoasi ja olet tyytyväinen painoosi, et voi palata vanhoihin syömätottumuksiisi. Paluu ylensyöntiin palauttaa lopulta myös painosi. Vanhat tavat saavat siis pysyä poissa lopullisesti. Eli mitä siis tehdä?

Jos et siis enää halua pudottaa painoasi, etkä tosiaankaan halua nostaa sitä, sinun tulee säilyttää painosi pysymällä kaloritasapainossa.

Mikäli painosi on yhä laskemassa silloin kun päätät, että olet laihtunut riittävästi, olet yhä tasapainotasosi alapuolella. Tilanne täytyy siis tasata. Lisää siis 100-250 kaloria päivittäiseen ruokavalioosi ja tarkkaile painoasi kahdesta kolmeen viikkoa. Pysyykö tasaisena? Jos vastaus on “kyllä”, tiedät paljonko tästä lähtien on syötävä. Jos painosi yhä laskee, lisää toiset 100-250 kaloria ja tarkkaile jälleen pari viikkoa. Mikäli taas painosi nousi, vähennä kalorinsaantiasi hieman ja tarkkaile tuloksia.

Tässä vaiheessa tavoitteesi on löytää oikea päivittäinen kalorimäärä, jolla kehosi pysyy tasapainossa uudessa kevyemmässä muodossaan. Tämän löydyttyä saat painosi pidettyä kurissa pysyvästi.

Mitä juoda?

Mitä (vesi) juomiin tulee, niin on olemassa (vesi) vain yksi juoma (vesi), jota tulisi (vesi) juoda. Arvaatko mikä se on? Aivan oikein, vesi.

Limut, urheilujuomat ja useimmat hedelmämehut sisältävät paljon kaloreita ja sokeria (huonoa hiilihydraattia). Ei kuulosta hyvältä painonpudotuksen kannalta, vai mitä? Toisaalta vesi sisältää nolla kaloria ja nolla sokeria… sitäpaitsi kehosi tarvitsee sitä. Jos haluat hedelmämehun hyvät puolet, syö hedelmiä. Rasvaton maitokaan ei ole pahasta. Jos on PAKKO juoda limua (eikä pitäisi olla) tavallista parempi vaihtoehto on kevytlimut. Loppujen lopuksi vesi on kuitenkin ainoa juoma, jota tulisi juoda.

Useimmat ovat kuulleet “litra päivässä” säännöstä ja tämä onkin hyvä aloituspiste keskivertoihmiselle. Parasta on juoda tasaisesti päivän mittaan siten, että ennen liikuntaa olisi tullut juoneeksi litran vettä.

Loppusanat

Tämä on kolmivaiheisen painonpudotusdieetin päätös. Käy läpi myös muuta sivuilla olevaa tietoa, tai lähetä omat vinkkisi kaikkien yhteiseksi hyödyksi.

Muista vielä: painonpudotus on kiinni omistautumisesta, kurinalaisuudesta ja halusta saada muutos aikaan elämässäsi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here