Työvoimapula Vaikuttaa Kolmannekseen Suomalaisista Yrityksistä

0
756

Lähes kolmannes suomalaisista yrityksistä arvioi, että heidän toimintaansa haittaa osaavien työntekijöiden puuttuminen Suomessa, kertoo keskuskauppakamarin uusi kysely.

Yhteensä 1 297 yritystä eri aloilta vastasi kyselyyn ja yli puolet niistä ilmoitti, että vapaisiin työpaikkoihin ei tule tarpeeksi hakemuksia.

Vain 2,3 prosenttia vastanneista kertoi liiallisesta tai todella hyvästä työntekijöiden tarjonnasta.

Intensiivinen kilpailu hakijoista on luonut myös yleisempiä haasteita, kuten rajallinen työkokemus ja monien hakijoiden sopimattomuus työhön. Suomen kauppakamari nosti esille tilanteen huonontuneen viimeisen vuoden aikana. Yritykset raportoivat työntekijöiden puuttumisen nousseen jopa 50-75%.

Yli kolmannes (68%) kyselyyn tänä vuonna osallistuneista yrityksistä kertoi tilanteen rajoittaneen heidän kasvuaan ja toimintaansa.

Keskuskauppakamarin Mikko Valtonen kertoi heidän olevan huolissaan talouden kasvusta, jos korjaavia toimia ei oteta käyttöön ilman viivästyksiä, ja kyselyn tulosten antavan herättelevän viestin työvoiman tilanteesta.

Lisäksi sosiaali- ja terveysala ovat yksi eniten kärsivistä aloista ja he ovat aliedustettuja tässä kyselyssä.

Tilanne tuntuu olevan jopa synkempi, kun otetaan huomioon monien yritysten odottavan työntekijöiden tarpeen kasvua talouden kasvun seurauksena.

Lähes kaksi kolmannesta (64,5%) yrityksistä ennusti työntekijöiden tarpeen kasvua tai huomattavaa kasvua seuraavien kuuden kuukauden aikana. Jopa kolme neljännestä yrityksistä odottaa tarvitsevansa lisää työntekijöitä seuraavien kahden tai kolmen vuoden aikana.

Valtonen huomioi, että ongelma ei ole lyhytaikainen vaan tilanne tulee syvenemään vuosi vuodelta, jos jotain ei tehdä.

Vaikka työntekijäpula jatkaa yritysten kiusaamista, melkein 300 000 ihmistä on edelleen työttömiä tai lomautettuja Suomessa. Suurin syy tähän työmarkkinoiden ristiriitaisuuteen on yritysten näkökulma ei sopivista pätevyyksistä. Yritysten mukaan ongelmaan tulisi pureutua koulutusten sisällössä, jotta ne vastaisivat paremmin työmarkkinoiden tarpeita.

Keskuskauppakamari pyytää lähempää yhteistyötä yritysten ja koulujen välille.

Lisäksi he ovat ilmaisseet tukea esimerkiksi maahanmuutolle ja resurssien lisäämiseen työntekijöiden kasvua tuottavaan asumislupahakemusten käsittelyyn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here