Trkeimmt vitamiinit koirille

0
1012

Vaikuttaa näköön, lisääntymiskykyyn ja immuniteettiin, suojaa ihoa kuivumiselta sekä suojaa syövältä.

Puute aiheuttaa harmaakaihia, silmäluomien turvotusta, hämäränäön heikentymistä, ihotulehduksia, paiseita, takkuisen ja elottoman turkin, lohkeavia kynsiä, infektioherkkyyttä, painon laskua, kuuroutta, hajuaistin heikentymistä, silmä- ja korvatulehduksia, hengityselinsairauksia ja suolistovaivoja.
Yliannostus aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja hampaiden irtoamista

B-vitamiini

Hoitaa suolistoa, ihoa, silmiä, suuta ja lisääntymiselimiä. Vaikuttaa hermostoon, aivotoimintaan, älykkyyteen ja käyttäytymiseen.

Puute aiheuttaa turkin takkuuntumista ja harmaantumista sekä ulosteiden syöntiä. Stressaavat koirat ja toipilaat kärsivät usein B-vitamiinin puutoksesta.

B1-vitamiini (Tiamiini)

Vaikuttaa keskushermoston toimintaan. Käytetään keskushermosto-oireiden, aivovaurioiden, liikehallinnan menetyksen, lihaskouristusten ja kipuherkkyyden hoitoon.

Puute aiheuttaa väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, ruokahaluttomuutta, laihtumista, apatiaa, lihasten toimintahäiriöitä, takajalkojen jäykkyyttä, horjuvaa kävelyä ja halvaantumista.

B2-vitamiini (Riboflaviini)

Käytetään silmien side- ja sarveiskalvon tulehduksiin, verestäviin tai valonarkoihin silmiin ja harmaakaihiin.
Puute aiheuttaa ihon hilseilyä ja rasvaisuutta, lihasheikkoutta, silmätulehduksia, harmaakaihia, valonarkuutta, kuonon ja huulien ihottumaa sekä lisääntynyttä kuolaamista.

B3-vitamiini (Niasiini)

Vaikuttaa keskushermoston ja aivojen toimintaan, verenkiertoon ja ruuansulatukseen. Käytetään persoonallisuuden muutosten hoitoon, anemiaan, ihon ja limakalvojen muutoksiin, karhean ja lohkeilevan ihon hoitoon ja kielitulehduksiin.

Puute aiheuttaa ihotulehduksia, ripulia ja tylsistymistä.

B5-vitamiini (Pantoteenihappo)

Puute aiheuttaa ihosairauksia, astmaa, tulehduksia, allergioita, infektioita, verensokerin laskua, suolistohäiriöitä, pohjukaissuolen haavaumia ja lihaskramppeja.

B6-vitamiini (Pyrodoksiini)

Puute aiheuttaa ääreishermostovaurioita, epilepsiaa, kouristuksia, anemiaa, iho-oireita, tulehduksia, karvanlähtöä, munuaiskiviä, kasvun hidastumista ja verisuonitauteja.

B9-vitamiini (Foolihappo)

Puute aiheuttaa anemiaa, ruokahaluttomuutta, väsymystä ja heikkoa immuunivastetta.

B12-vitamiini (Syanokobalamiini)

Puute aiheuttaa anemiaa, hermovaurioita, alaraajojen heikkoutta ja halvaantumista.

Biotiini

Puute aiheuttaa karvanlähtöä, iho-oireita, ihon punaisuutta, turkin harmaantumista ja ulosteiden syöntiä.

C-vitamiini

Vaikuttaa immuunipuolustukseen, uudistaa kudoksia, torjuu bakteereja sekä ehkäisee nivel- ja polvivaivoja (vahvistaa kollageenia).

Puute aiheuttaa pigmenttihäiriöitä,  lihasten voimattomuutta, hidasta paranemista, huonoa immuunivastetta, luiden ja sidekudosten heikkoutta, virtsatieinfektioita ja –tukoksia, heikkoa turkinlaatua ja ruohon syöntiä. Puutos heikentää raudan imeytymistä.

Käytetään nivelvaurioiden hoidossa, vanhoilla koirilla antamaan virkeyttä, poistamaan tulehdusta ja vähentämään allergisia reaktioita.

C-vitamiinin imeytyminen heikkenee, jos koiralla on maksan toimintahäiriöitä tai se on kovassa rasituksessa. Tärkeä vitamiini tiineille ja imettäville nartuille.

D-vitamiini

Edesauttaa kalsiumin ja fosforin imeytymistä. Säätelee veren hyytymistä ja hermoston toimintaa. Puute aiheuttaa luuston kehitys- ja kasvuhäiriöitä (erityisesti pitkät luut).

Yliannostus aiheuttaa kudosten kalkkeutumista. Tärkein D-vitamiininlähde on aurinko.

E-vitamiini

Suojaa soluja ja sydäntä, ehkäisee syöpää ja keskenmenoja sekä lisää vastustuskykyä.

Käytetään takapään halvauksien, lihasrappeumasairauksien ja iho-ongelmien hoidossa sekä jos on todettu muutoksia sydämessä ja keuhkoissa.

Puute aiheuttaa anemiaa, keskenmenoja, steriliteettiä, ennenaikaisia synnytyksiä, eturauhasvaivoja, maksa- ja munuaissairauksia, lihasrappeumaa, silmävaurioita ja keuhkomuutoksia. Usein teollista ruokaa syövillä on E-vitamiinin vajausta.

Kalsium

Vaikuttaa hormonitasapainoon, sydämen toimintaan, luustoon, hermojen ja lihasten toimintaan, nestetasapainoon, maidoneritykseen ja veren hyytymiseen.
Jos koira saa runsaasti rasvoja, kalsiumin ja fosforin imeytyminen on vaikeampaa.

Fosfori

Vaikuttaa hermoston toimintaan ja ylläpitää ph-tasapainoa.
Puute aiheuttaa selkävaivoja, nivelongelmia ja raskauskouristuksia.
Liika fosfori johtaa kalkkivajeeseen ja luuston häiriöihin.

Kalium

Säätelee ph-tasapainoa, nestetasapainoa, hillitsee lihasten ja hermoston ärtyisyyttä, vaikuttaa sydämen lyöntitiheyteen ja entsyymitoimintaan.
Puute aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kortisonin käyttö heikentää kaliumin saantia.

Magnesium

Vaikuttaa kasvavaan luustoon ja hampaisiin, sydänlihaksiin, ph-tasapainon säätelyyn. Akvivoi entsyymien toimintaa. Säätelee elintoimintoja. Ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia.
Käytetään hermoston hoitoon, kipuihin ja kouristuksiin, lihaskramppeihin, raskasmetallien puhdistamiseen elimistöstä, äkkipikaisuuteen, ääniherkkyyteen ja leivänhimoon.
Puute aiheuttaa hermoston ja lihasten ärsyyntymistä, hermosto-oireita, kouristuksia ja uurteisia tai lohkeavia kynsiä.

Magnesium ei imeydy, jos annetaan liian rasvaista ruokaa tai jos kalsiumia tai fosforia on liikaa.

Mangaani

Vaikuttaa luuston, ruston ja kollageenin muodostukseen, rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan sekä tasapainoaistiin. Säätelee verensokeria sekä hermoston ja aivolisäkkeen toimintaa.
Usein epilepsiaa ja diabetesta sairastavilla on mangaanivajausta.

Natrium

Säätelee verenpainetta ja nestetasapainoa.
Liika natrium vaurioittaa munuaisia. Kesähelteillä saattaa esiintyä uupumusta, joka johtuu natriumin puutteesta.

Rauta

Vaikuttaa hapen kuljetukseen ja varastointiin, hemoglobiinin muodostukseen ja entsyymitoimintaan.
Käytetään anemiaan esimerkiksi leikkausten yhteydessä.

Seleeni

Suojaa soluja, poistaa raskasmetalleja elimistöstä. Ehkäisee syövän ja kasvaimien syntyä.

Käytetään sydänsairauksiin, iho-ongelmiin, kasvunhidastumiseen ja harmaakaihiin. Puutos aiheuttaa harmaakaihia.

Sinkki

Vaikuttaa luiden kasvuun, valkuaisaineiden ja insuliinin tuotantoon sekä hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Suojaa saasteilta.

Puute aiheuttaa yleistä heikkoutta, laihtumista, iho-ongelmia, alttiutta syyhypunkille, ruokahaluttomuutta, heikkoa turkinkasvua, allergisia reaktioita ja eturauhasen laajentumaa.
Käytetään voiteena ulkoisesti esim. haavoihin. Usein teollista ruokaa syövillä on Sinkin puutosta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here