Terveystietoisuus Suomessa 2020

0
1360

Ihminen on kokonaisuus. Terveyttä ylläpitävät ja kohentavat toiminnat ovat tärkeitä:

  • nuku hyvin
  • rentoudu ja palaudu
  • syö terveellisesti
  • ylläpidä laadukkaita ystävyyssuhteita
  • liiku järkevästi
  • ota huomioon elämän kokonaisrasitus

Laadukas ruoka pitää terveenä

Ruokaa on tarjolla yllin kyllin, mutta sen laadussa on toki toivomista. Tutkimusten mukaan syömme liian paljon sokeria ja nautimme liikaa energiaa makeiden juomien muodossa. Viisautta on totutella pois liian makeasta elämästä.

Valmis- ja pikaruoissa muhii iso ongelma: energiapitoista, suojaravintoa niukasti pitävää ruokaa on syytä välttää, jos haluaa pysyä terveenä. Meidän ei ole syytä välttää rasvaisia ruokia, ainakin jos on uskominen uusimpia tutkimusnäyttöjä. Ota vastaan raskas tieto, kevyen aika on ohi!

Myös proteiinipitoinen ruokavalio yhdistyy liikunnallisuuteen ja terveyteen.

Huono ruokavalio, ympäristömyrkyt ja suoliston ongelmat uhkaavat monen terveyttä. Katkaise tämä sairauksille altistava noidankehä nauttimalla vain laadukasta, terveyttä ylläpitävää ruokaa. Monelle yksinkertainen terveystietoinen keino on kurkata vessanpönttöön. Näyttääkö hyvältä? Tarttisko tehdä jotain? Aseta terveystavoite, johon pyrit, joka päivä syömällä yhä terveellisemmin. Paina se ihanuus pönttöösi!

Ihminen nukkuu kolmasosan elämästään

Kun ihminen saavuttaa noin 75 vuoden iän, hän havahtuu siihen tosiseikkaan, että hän on siihen mennessä nukkunut yhteensä 25 vuotta elämästään. Turhaanko? Ei suinkaan, ihmisen kuuluu olla aktiivinen päivisin ja sitten nukkua yöllä, jotta olisi valmis ottamaan vastaan seuraavan päivän rasitukset.

Unen aikainen palautuminen on välttämätöntä terveydenhoitoa. Jos nukut huonosti, nakerrat elämänvoimaasi. Jos nukut hyvin, silloin päivä sujuu. Unesta pihistäminen tuntuu houkuttelevalta ajatukselta, mutta aikaa ei säästy, sillä väsyneenä urheilee ja työskentelee tehottomammin.

Liikunta pitää nuorekkaana

Liikunta on oleellinen osa terveystietoista elämäntapaa. Liikunnasta pitää nauttia. Liikunta on terveellistä, mutta kuten tiedetään, sitäkin voi olla liikaa, sanotaan arabialaisessa sananlaskussa.

Liikunnassa on mukavinta oman lajin löytyminen, johon erikoistua. Mutta liikuntaan liittyy niin paljon muuta kuin se pelkkä liikuntasuoritus: samanhenkisten ihmisten tapaaminen, sosiaalisuus, tarvittaessa terve siirtyminen hetkeksi epämukavuusalueelle (hiki, hapotus, piina), säilyy hyvä mieli, painonhallinta on mahdollista, itsetunto nousee, keho kiinteytyy, sydän vahvistuu, pysyy virkeänä, stressi helpottuu, uni paranee, aivot toimivat paremmin, säilyy nuorekkaana jne.

Kuuntele itseäsi

Kroppasi on viisas. Se tietää, milloin olet liian rasittunut ja milloin olisi syytä levätä. Joka ei kehon viestejä usko, saa pian huomata, että se viestittää yhä kovemmin. Korjausliike voi silloin olla vaivalloisempi. Parempi on kuunnella kroppaansa niin herkällä korvalla, että on valmis tervehdyttävään muutokseen ihan heti.

Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin virheellisten elämäntapojen korjaaminen.

Moni meistä tunnustaa liian myöhään tosiasiat heikosta kehon kuuntelukyvystään ja ajautuu uupumukseen, kipuun ja ahdistukseen. Raahaudutaan päivästä toiseen jaksamisen äärirajoilla olematta kliinisesti sairas. Emme millään tahdo uskoa, että sairaspetiin kaaduttiin ihan omasta syystä.

Toivoa ei kuitenkaan saa menettää, vaan terveyden voi löytää uudestaan. Hyvän olon voi saavuttaa oikeilla elämäntavoilla. Ansaitset olla terve ja olet sen arvoinen, että saat elää oman näköistä elämääsi. Olemme yksilöitä, joten se mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole toiselle sopivaa. Löydä oma terveyden polkusi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here