Taide Sijoituskohteena

0
1787

Sisustamisen vaikein osio on löytää seinälle sopivin taulu värien, koon ja hinnan kannalta. Jos teoksia etsii sijoitusmielessä, tärkeintä on keskittyä hankkimaan teoksia, joiden rahallinen arvo tulee kasvamaan. Tutkimusten mukaan ammattisijoittajat saavat teoksistaan 10-12 % vuosituottoa. Taidesijoittamista aloitteleva ei pääse samoihin tuloksiin vielä ensimmäisinä vuosina. Taidesijoittaminen on vaikeaa, sillä vain noin prosenttia kaikista teoksista pidetään sijoituskohteina.

Taidemarkkinoiden tutkija Pauliina Laitinen-Laiho neuvoo, että keräily kannattaa aloittaa grafiikasta. Suomessa parhaimpien graafikoiden töitä saa edullisesti. Grafiikka on turvallinen kuvataiteen ala, sillä taiteilijan laadun heilahdukset ovat siinä pieniä.

Kahdelle tuhannella eurolla saa harvoista taidegallerioista sijoituskelpoisia maalauksia. Taidehuutokaupoista sen sijaan voi saada yllättävänkin halvalla sijoituskohteita.
Laitinen-Laihon mukaan sijoituskohteina parhaimpia ovat maalaukset ja veistokset eli raskaat materiaalit ja hidas työ.

Laadukasta nykytaidetta myydään ensimarkkinoilla eli gallerioissa. Tämän jälkeen se siirtyy jälkimarkkinoille eli huutokauppaan tai taidekauppoihin.

Taiteilija

Sijoituskohteeksi ostetun teoksen tekijän tulisi aina olla nimekäs. ”Jos tekijä ei ole lainkaan tunnettu, ostos ei ole enää sijoitus. Taulun kauneudesta voi silti toki nauttia.” Tuntemattoman taiteilijan laadukkaasta työstä voi tulla hyvä sijoituskohde. Se vaatii kuitenkin sattumaa ja onnea. Jonkinlaista käsitystä taiteilijan uran kehittymisestä saa tutustumalla hänen ansioluetteloon. Mikäli hänellä on ollut näyttelyitä hyvissä gallerioissa, tarkoittaa se, että hänellä on hyvä galleristi ja markkinoija taustalla.

Markkinointia tarvitaan, jotta taiteilijasta tulee sijoituskohde.

Ansioluettelosta on hyvä silmäillä myös sitä, minkälaisissa kokoelmissa taiteilijan töitä on esillä, onko niitä ulkomailla ja mitä palkintoja ja apurahoja hän on työskentelyynsä saanut. Oman paikkakuntansa ulkopuolella yksityisnäyttelyiden pitäminen kertoo esimerkiksi siitä, että taiteilija on koko ajan aktiivinen. Apurahat taas ovat merkittäviä siitä syystä, että ne kertovat siitä, että joku instituutio uskoo taiteilijan tuotantoon. Suurin arvostus on valtakunnallisilla apurahoilla.

Teos

Tunnetun tekijän lisäksi teoksen tulisi olla laadukas. Jokaiselta taiteilijalta löytyy myös keskinkertaisia töitä. On arvioitu, että jokaisen taiteilijan kokonaistuotannosta löytyy keskimäärin noin 5-10 huippulaatuista teosta.

Kannattaa siis kysyä apua taidekauppiaalta tai museoista ennen teoksen ostamista. Vertailuja kannattaa tehdä myös useampien taidegallerioidenkin välillä. Hintojen erot voivat olla suuriakin.

Hinta

Teosten oikeaa hintaa on vaikea arvioida. Laatu maksaa, mutta mistä tietää koska laatu maksaa jo liikaa? Paras apu tähän on kysyä neuvoa galleristilta, taidekauppiaalta tai taidekonsultilta.

Tekniikka

Onko teoksen tekniikka sellaista, että se on trendinä nousussa? Eri tekniikoiden hintahaitari on laaja. Grafiikat ovat edullisimpia.

Ajoitus

Teos kannattaa ostaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Keräilijä ajoittaa oman ostoksensa yleensä taidenäyttelyn loppuun mutta sijoittajan tulisi ostaa teoksen jo heti ensimmäisten joukossa. Monissa tilanteissa taiteilijaan voi ottaa yhteyttä jo etukäteen.

Taiteilijan teosten kysyntään vaikuttavat:

  • taiteilijan teosten keskihinta
  • pääoman määrä taidemarkkinoilla
  • vaihtoehtosijoitusten hinnat, suuret osinkotuotot sekä verotus
  • hypetys
  • markkinointi
  • hintojen odotukset tulevaisuudessa
  • taidemaku

Taidemarkkinoiden tutkija Pauliina Laitinen-Laiho on kirjoittanut paljon taiteeseen sijoittamisesta. Hän myös ylläpitää kattavia verkkosivuja aiheesta. Kirjoituksessa käytetyt vinkit on kerätty hänen julkaisuistaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here