Suomessa vahvistettu tiukemmat maahantulon vaatimukset omikronin takia

0
649

Suomen valtio on vahvistanut tiukemmat maahantulovaatimukset tavoitteena estää viimeisimmän koronaviruksen muodon omikronin leviämisen ympäri Suomea.

Euroopan Unionin ja Schengen alueen ulkopuolelta saapuvien matkustajien täytyy näyttää todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään 48 tuntia ennen maahan saapumista.

Testivaatimus on käytössä tiistaista 21. joulukuuta lähtien ja 16. tammikuuta asti. Suomen kansalaiset ja vakituiset asukkaat sekä matkustajat, jotka eivät poistu lentokentältä välilaskun aikana, ovat poikkeustapauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön lehdistötilaisuudessa kerrottiin koronavirusepidemiaa vastaan käyttöön otettavista uusimmista toimista.

Lisäksi ilmoitettiin, että terveystarkastukset rajaa ylitettäessä Tanskasta, Nigeriasta, Norjasta ja Britanniasta tulevat pakollisiksi. Lista maista saattaa pidentyä sitä mukaa, kun helposti leviävä viruksen muoto leviää eri maihin.

Sekä ennen saapumista tapahtuva testaaminen että saapumisen jälkeinen itsetestaaminen ovat suositeltavia Suomeen saavuttaessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP) ilmaisi myös Suomen epidemiologisen tilanteen huonontuneen. Infektioiden kaksinkertaistuminen tai jopa kolminkertaistuminen on mahdollista.

Kiuru painotti, että tahtia täytyy kiihdyttää niin rokotusten kuin muidenkin toimien kanssa. Hänen mukaansa koronavirus ei anna meidän odotella ratkaisujen ilmestymistä, vaan meidän täytyy itse luoda niitä. Lisäksi meidän täytyy valmistautua tulevaan tapausten lisääntymiseen.

Lisäksi eduskunta hyväksyi asetuksen, joka kehottaa alueita hyödyntämään työterveydenhoidonammattilaisia rokotekampanjoissa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tähän asti työterveydenhoitosektoria on voitu käyttää vain rajoitetusti.

Kiurun mukaan erityisesti suurien hallintoalueiden tulisi tutkia mahdollisuutta käyttää paikallisia työterveydenhoidonammattilaisia koronavirusrokotteiden jakamisessa.

Pelkästään kuntien tai alueiden omiin terveydenhoidon varoihin tukeutuminen olisi mahdotonta. Eli myös työterveydenhoitosektori voi osallistua rokotteiden jakamiseen ihmisille.

Suomessa todettiin 10 500 koronavirustartuntaa 6.-12. joulukuuta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here