Posti Ottaa Käyttöön Uudet Ulkoautomaatit

0
899

Posti on laajentanut pakettiautomaattien verkostoa kehittämällä ulkona sijaitsevat pakettiautomaatit yhdessä suomalaisten teknologiakumppaneiden kanssa. Uniikki tekninen ratkaisu on luotu sopivaksi Suomen haastaviin keleihin.

Ulkopakettiautomaatit ovat ratkaisu paikoissa, joissa ei ole tilaa sisällä pakettiautomaateille tai tilaa jo olemassa olevien automaattien laajentamiseen.

Posti on ilmoittanut jo aikaisemmin heidän aikovan investoida yli 100 miljoonaa euroa paketti- ja e-commerce-toimintaan sekä jakeluverkostoon. Pakettiautomaattien määrän lisääminen on yksi monista kehitysalueista: Postilla on tällä hetkellä 2 200 pakettiautomaattia ja yli 130 000 erillistä lokeroa. Määrä on lisääntymässä huomattavasti ja pakettiautomaattien määrä tulee nousemaan noin 10-15 automaatin verran ja sadoilla lokeroilla per viikko.

– Suomalaiset ovat ottaneet automaatit omakseen ja ne ovat todella suosittuja pakettien vastaanottopaikkoja.

24/7 asiakkaiden käytettävissä olevat kotimaiset ulkoautomaatit ovat luonteva jatkoaskel Postin ainutlaatuisessa pakettiautomaattien menestystarinassa. Automaatit on tarkoitus sijoittaa vähittäiskaupan kumppaneiden yhteyteen ja muille julkisille paikoille kaupunkilaisten asiointireittien varrelle, sanoo Postin palvelupisteverkostosta vastuussa oleva Heiko Laubach.

Kehitetty Suomessa

Uusi pakettiautomaattien ulkomalli on kehitetty yhdessä suomalaisten tekniikanalan kumppanien kanssa (Juha Punta Oy, Kaltiot, Solmu Technologies, elfGROUP, Verkota, iProtoXi ja ID-Systems IDS). Oulun yliopisto ja VTT ovat myös olleet mukana kehityksessä. Uudet ulkopakettiautomaatit tulevat käyttämään langatonta yhteyttä ja liityntäteknologiaa (BLE ja LTE-M), jotka on kehitetty IoT-järjestelmiin. Näin lokerot voidaan tulevaisuudessa avata käyttäen OmaPosti-sovellusta. Alkuvaiheessa lokerot avataan käyttäen PIN-koodia.

– Automaatit on nopea ottaa käyttöön, koska tarvittu energia saadaan akuista eikä erillistä verkkovirtaan kytkemistä tai tietoliikennekaapelointeja tarvitse tehdä. Automaatti kommunikoi reaaliajassa Postin taustajärjestelmien kanssa, sanoo ulkoautomaattien teknisistä ratkaisuista vastaava Jari Paasikivi.

Suunniteltu Suomen ilmastoon

Suomen sääolosuhteet ovat vaativat ja ulkona käytettävien pakettiautomaattien toiminta ei ole varmaa. Siksi Posti on aloittanut varmistamalla ulkoautomaattien sopivuuden Suomen ilmastoon useilla testijaksoilla.

– Olemme tehneet ulkoautomaatille muun muassa usean kuukauden ulkotestejä talvella sekä erilaisia olosuhdetestejä kylmälaboratoriossa. Lopputulos on kotimainen, teknologisesti edistyksellinen ulkoautomaatti ja siihen tarvittavat tekniset komponentit tarvittavine sovelluksineen, Paasikivi jatkaa.

Ensimmäinen ulkoautomaatti otetaan käyttöön kesän aikana Vantaalla. Jatkuvasti kasvava verkkokauppatrendi tarkoittaa, että Posti tulee tarvitsemaan yli 200 000 luukkua tulevina vuosina. Suuri osa näistä uusista luukuista tulee sijaitsemaan ulkona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here