Erilaisten pelien pelaaminen on ottanut yhä vain suurempaa roolia nykypäivän vapaa-ajan vietossa, ja harrastuksen parissa riittää kaiken ikäisiä innokkaita suomalaisia. Pelejä pelataan niin tietokoneella kuin kännykälläkin, joista jälkimmäisellä se onnistuu ihan missä tahansa liikuttaessa. Osa peleistä tarjoaa yksinkertaista viihdettä, joka ei vaadi pelaajalta juurikaan ponnisteluja, toiset taas koukuttavat niiden älyllisellä haastavuudellaan.
Kun pelaaminen on tiivis osa arkea, on selvää, että se vaikuttaa pelaajaan muutenkin kuin vain pelihetken aikana. Onko pelaamisesta sitten enemmän haittaa, hyötyä vai ei kumpaakaan?
Vaikutukset ovat moninaisia
On tutkittu tosiasia, että videopelien pelaaminen ja pelissä toistettavat toiminnot vaikuttavat ihmisen aivoihin sekä negatiivisesti että positiivisesti. Pelaaminen vaikuttaa suoraan aivoihin, joissa vapautuva dopamiini saa aikaan mielihyvän tunnetta sekä säätelee osaltaan tunteita.
On todettu, että toistavia toimintoja sisältävät pelit vahvistavat hermoratoja, jotka juoksevat aivosolujen välillä parantaen näin oppimiskykyä ja muistia. Tietyissä peleissä tarvittava loogisuus auttaa kehittämään päätöstenteon sekä ongelmanratkaisun taitoja, ja myös silmän sekä käden koordinaatio voi vahvistua. Jos puhutaan peleistä, jotka kannustavat liikkumaan, hyödyt ovat tässäkin tapauksessa varsin selkeät.
Toisaalta taas, jos henkilö pelaa paljon, aivojen tietyt osat voivat jäädä vähemmälle käytölle, mikä voit osaltaan aiheuttaa muutoksia käyttäytymisessä. Liikaa pelaava voi esimerkiksi käyttäytyä aggressiivisesti tai hänen mielialassaan voi tapahtua heittelyä.
Samoin väkivaltaa sisältävät pelit voivat johtaa aggressiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin ajan kanssa, erityisesti, jos pelaajana on teini-ikäinen tai lapsi. Takana voi olla monia syitä, kuten se, että tunteellisista toiminnoista vastaavan aivojen osan aktiivisuustaso laskee niitä pelatessa.
Entäs rahapelit?
Pelaamisen vaikutukset voidaan nähdä myös rahapelien maailmassa. Niiden tiedetään olevan monelle tärkeää ajanvietettä, joka auttaa siirtämään ajatukset pois työstresseistä. Rahapelaaminen voi rentouttaa ja tuoda mielihyvää sekä auttaa kehittämään loogista ajattelua. Erityisesti aivosolut joutuvat töihin korttipeleissä, joissa voidaan ottaa käyttöön erilaisia strategioita. Tällaisia pelejä ovat muun muassa blackjackit, joista voit lukea lisää osoitteessa blackjack.me.
Pelaaminen voi tukea oppimista eri tavoin kuin lukeminen
Koska pelaamisen on todettu vaikuttavan selkeästi aivojen toimintaan, sitä voidaan käyttää hyödyksi erilaisissa koulutuksissa, joissa toistuvat, osallistavat toiminnot toimivat erinomaisena oppimisen kanavana. Pelatessa useammat aivojen osat aktivoituvat verrattuna vaikkapa lukemiseen, ja pelaamisen on huomattu kehittävän varsinaisen oppimisen lisäksi myös luovuutta. Se stimuloi herkemmin, sillä kyseessä on aktiivinen toiminta, mikä puolestaan pitää yllä mielenkiintoa ja motivaatiota oppimiseen.
Pelien vaikutus tulee esiin myös kielitaidon kehityksessä, erityisesti lasten ja nuorten tapauksessa. Englanti on yleismaailmallinen pelikieli, jota käytetään valtaosassa pelejä lähes tyypistä riippumatta. Pelien parissa kielitaito pääseekin karttumaan lähes huomaamatta.
Hyvinvointia ja positiivisia kokemuksia
Pelaaminen on valtaosalle harrastajista pääosin positiivinen kokemus, joka auttaa jaksamaan arjessa ja tuo osaltaan lisää sisältöä päiviin. Tämänkaltaisen hauskan harrastuksen avulla voidaan helpottaa stressiä, eikä sen roolia tulekaan väheksyä hyvinvoinnista puhuttaessa. Kaikki, mikä tekee ihmisen onnelliseksi, auttaa arjessa jaksamisessa.
Pelaamisen yhteydessä usein mainittu yksinäisyyden myytti ei myöskään pidä täysin paikkaansa, sillä pelien on tutkitusti todettu olevan luultua sosiaalisempia, varsinkin nykyisin. Harrastajat voivat kokea yhteenkuuluvuutta ja luoda jopa ystävyyssuhteita pelien kautta tapaamiensa muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.
Lopputulemana voidaankin todeta pelaamisen olevan kuin tuli: hyvä renki, mutta huono isäntä. Se voi tuoda elämään paljon iloa, hauskanpitoa ja hyötyä, mutta liiallisena aiheuttaa myös ongelmia. Sopivan balanssin löytäminen on tärkeää – tällöin peliharrastuksesta voi nauttia parhaalla mahdollisella tavalla.