Padel-halleja Nousee Tiuhaan Tahtiin Myös Pienille Paikkakunnille

0
765

Vielä pari vuotta sitten monelle suomalaiselle sana padel ei sanonut yhtään mitään. Mutta tänä päivänä se on yksi suosituimmista harrastuksista suomalaisten keskuudessa. Pienemmillekin paikkakunnille rakennetaan padel-halleja.

Yksi tällainen halli avasi ovensa kesällä 2021 kasitien varressa Edsevössä, joka sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä Kokkolasta ja noin 10 minuutin ajomatkan päässä Pietarsaaren keskustasta.

Pietarsaareen tenniscenterin viereen Länsinummelle padel-halli aukesi juuri helmikuun lopussa, sopivasti ennen koulujen hiihtolomaa. Tämän hallin toiminnasta vastaa Padel Club Finland kun taas Edsevössä sijaitseva padel-halli on yksityisessä omistuksessa ja se on toteutettu lainarahalla.

Pietarsaaressa sijaitsevan hallin vuorojen varaus tapahtuu puhelinsovelluksella. Varaaja saa varauksen yhteydessä ovikoodin, jolla hän pääsee sisään varaamalleen pelikentälle. Paikalla on oman työaikansa puitteissa hallista vastaava henkilö, joka voi myös antaa ohjausta pelin saloihin.

”On ollut mukavaa huomata, miten pelin suosio on näinkin pienellä paikkakunnalla kasvanut niin paljon, että pelaajia riittää kahteen halliin. Harrastajia on kaikenikäisiä, eniten meillä on käynyt nyt alkuvaiheessa 20-40 vuotiaita pelaajia.”

Kolmas alueen padel-halli sijaitsee Uusikaarlepyyssä.

Miksi padel on niin koukuttavaa?

Koronapandemialla oli oma osuutensa siihen, että padelin suosio Suomessa nousi yhtäkkiä niin nopeasti. Vuoden 2020 alussa harrastajia oli noin 10 000, nyt harrastajia on jo 35 000 – 40 000 ja määrä kasvaa koko ajan.

Laji on siinä mielessä suotuisa, että kenttäalueella on se neljä pelaajaa, ja etäisyydet ovat aina vähintään se puolitoista tai kaksi metriä oman peliparinkin kanssa. Sosiaalisuus on tärkeä osa peliä, joten siksi se sopi hyvin harrastettavaksi myös korona-aikana, jolloin sosiaalisista kontakteista oli puutetta.

Padel sopii myös todella hyvin koko perheen harrastukseksi, koska pelaamiseen tarvitaan kentälle neljä pelaajaa. Padel sopii myös erittäin hyvin pelattavaksi sekapelinä, joten sitä voi harrastaa esimerkiksi tuttavapariskuntien kanssa.

Padelin kasvu on kansainvälinen ilmiö. Ruotsissa lajin harrastajamäärä kasvoi viime vuonna sadoillatuhansilla. Lajin mahtimaa on Espanja, jossa padelilla on enemmän harrastajia kuin jalkapallolla.

Lajissa miellyttää monia esimerkiksi tennikseen verrattuna matala aloituskynnys, jonka mahdollistavat pienempi tila ja seinät kentän ympärillä. Yksi syys padelin suureen suosioon on se, että se sopii kaikenikäisille. Esimerkiksi Espanjassa sitä pelaavat jopa 70- ja 80-vuotiaat miehet ja naiset. Liikkuma-alue on sen verran maltillinen, jos vertaa esimerkiksi tennikseen, että sitä pystyy pelaamaan vaikka ei enää fyysisesti pysty räväkästi pomppimaan.

Nyt kun suomalaisilla on mahdollisuutta taas matkustaa maailmalla, voivat he pakata padel -mailan mukaansa matkalaukkuun, sillä esimerkiksi Euroopassa padel-halleja tai -kenttiä löytyy melko helposti lähes kaikista suosituista matkustuskohteista.

Padel on noussut nopeasti harrastajamäärissä Suomen suosituimpien lajien listalle jääkiekon, jalkapallon ja sählyn seuraksi.

Padel ei ole kuitenkaan mikään uusi laji, sillä sitä on pelattu maailmalla jo 60-luvulta asti ja Suomeenkin se on tullut ensimmäisen kerran vuonna 2003. Aivan kuten tenniskenttä, padel-kenttäkin voi sijaita sisällä hallissa tai ulkona. Padelia on mukava pelata kesällä ulkosalla ja talvella lämpimän hallin suojissa.

Miten aloittaa padelin pelaaminen?

Padelin aloittaminen kannattaa tehdä esimerkiksi lajia tuntevan kaverin kanssa tai pyytää hallilla työskentelevää henkilöä opastamaan sinua. Halleilta voi yleensä vuokrata/lainata mailaa ensimmäisille kerroille, joten sinun ei tarvitse hankkia itsellesi mailaa, ennen kuin olet perehtynyt peliin ja tiedät millaiseen mailaan sinun kannattaa sijoittaa. Aikuisten padelmailoja on periaatteessa kolmea eri tyyppiä: pyöreä maila, timantin muotoinen maila ja pisaran muotoinen maila.

Pyöreää mailaa on kaikkein helpointa hallita ja se sopiikin hyvin aloittelevalle pelaajalle sekä harrastepelaajalle. Pyöreällä mailalla pelaaja pystyy lyömään palloa puhtaasti.

Timantin muotoinen ja pisaran muotoinen maila sopivat paremmin kokeneemmille pelaajille ja sellaisille pelaajille, joilla on hyökkäävämpi pelitapa. Nämä mailat ovat hieman vaikeampia hallita ja myös hintavampia, joten aloittelevan pelaajan ei kannata sijoittaa niihin, ennen kuin on varma omasta osaamisestaan ja pelityylistään.

Lapsille ja nuorille on tarjolla oma junior padelmaila, joilla heidän on helppoa aloittaa padel-harrastus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here