Nordea Nostaa Kasvuennustetta Suomessa 3,5 % Tänä Vuonna

0
727

Helsingissä sijaitseva talousalan yritys paljasti eilen heidän odottavan taloudellista kasvua 3,5 %, joka on puoliprosenttia enemmän kuin aikaisempi ennuste. Nopean kasvun vaihe on kuitenkin tulossa loppuunsa ja kasvun pitäisi laskea 3-prosenttiin vuonna 2022 ja 2,0 % vuonna 2023.

Uskomattoman nopea palautuminen huonosta vaiheesta on johtanut tilanteeseen, jossa suurin este kasvulle ei enää ole vähentynyt kysyntä tai koronavirusepidemian aiheuttamat rajoitukset vaan ennemminkin resurssien saatavuus.

Työmarkkinat esimerkiksi siirtyivät todella nopeasti valtavista lomautuksista työvoiman puutteeseen ja tuotevalmistajat puolestaan kärsivät pullonkaulaefektistä.

Nordean talousjohtaja Tuuli Koivu kertoi, että talouskasvun haasteet ovat kehittyneet nopeasti. Kapasiteetin ja globaalin tuotantoketjun ongelmat yhdessä työvoiman kanssa ovat reaktio tällä hetkellä nopeasti kasvavaan kysyntään. Ratkaisu näihin pullonkauloihin tulisi löytää, että kasvu jatkuu nopealla vauhdilla.

Valmistuksen kapasiteetin hyödyntämisen tason elpyessä nopeasti korkealle tasolle vaaditaan investointia tuotannon kapasiteettiin, että kasvu jatkuu vahvana.

Suomen kesä oli epänormaalin lämmin, mutta lisäksi talous elpyi nopeaa vauhtia. Pandemian ajasta kärsinyt turismi ja majoituspalvelut elpyivät kotimaisen turismin seurauksena. Niiden palautumisen uskotaan jatkuvan loppuvuonna, mutta hitaammalla tahdilla.

Nordea painotti, että työvoimapulaan tarvitaan ratkaisuja pikimmiten.

Nordean Juha Kostiainen painotti, että avoimia työpaikkoja on jo ennätysmäärä ja ammattitaitoisen työvoiman vähyys rajoittaa yritysten kasvumahdollisuuksia. Samalla lähes 300 000 ihmistä on työttömiä tai väliaikaisesti työttömiä. Tämän ristiriidan korjaaminen vaatii nopeaa toimintaa valtiolta.

Hän lisäsi myös, että toimia voisivat esimerkiksi olla työperusteisen maahanmuuton kannustaminen, aikuiskoulutus ja lisätä työnteon kannustimia.

Työmarkkinoiden kehittyminen on myös tärkeää inflaation ja korkojen kannalta. Palkat Yhdysvalloissa alkoivat palata ennalleen palautumisvaiheessa.

Koivun kommentoi heidän odottavan kiinnostuksella, kuinka tämän hetkiset inflaation numerot ja nopea palautuminen kiihdyttävät palkkojen kehittymistä euroalueella.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here