Nin Laserkarvanpoisto Toimii?

0
1092

Laserit ovat voimakkaita valonsäteitä. Iho on läpinäkyvä valon aallonpituudella 600–1100 nm (nanometriä), jolloin melaniinia sisältävät rakenteet imevät itseensä (absorboivat) laserenergiaa. Tämä mahdollistaa tietyn määrän melaniinia sisältävän juuritupen käsittelyn niin, ettei sitä ympäröivään alueeseen vaikuteta.

Karvankasvu estetään tuhoamalla
karvankasvua aiheuttavia soluja

Melaniinipigmentin absorboima valoenergia saa karvan juuritupen lämpenemään nopeasti. Syntynyt lämpö tuhoaa karvankasvua aiheuttavia soluja (papillit). Jos juurituppi lämpenee riittävästi, sen kasvu lakkaa pysyvästi, mikä estää karvan kasvun.

Sopivat ihotyypit

Myös orvaskedessa oleva melaniini absorboi energiaa ja rajoittaa syvyyttä iholla, jolle laservalo pystyy tunkeutumaan. Valon aallonpituutta 808 nm käyttävä tuote sopii sekä suhteellisen tummalle että vaaleille ihotyypeille. Laseriin perustuva ihokarvojen käsittely ei kuitenkaan sovi afrokaribialaiselle eikä hyvin tummalle iholle. Laser on jokseenkin tehoton valkoisten ja harmaiden karvojen poistamisessa. Tällöin vaihtoehtoisena käsittelynä kannattaa harkita elektrolyysiä.

Ihonvärien luokittelu

Ihon väri

Ruskettuminen

Maksimaalinen tehotaso

Erittäin vaalea Palaa, ei rusketu Kaikkien tasojen pitäisi sopia
Vaalea Palaa, ruskettuu vaikeasti Kaikkien tasojen pitäisi sopia
Vaaleasta vaaleaan oliiviin Palaa harvemmin, ruskettuu hitaasti Tasoon 3 asti
Oliivista ruskeaan Palaa harvoin, ruskettuu helposti Tasoon 3 asti
Tumman ruskea Palaa erittäin harvoin, ruskettuu erittäin helposti Ei sovellu laserkarvanpoistoon
Musta Ei pala, ruskettuu erittäin helposti Ei sovellu laserkarvanpoistoon

Miksi tarvitaan useiden käsittelyjen sarja?

Karvojen kasvu vaihtelee eri ihmisillä riippuen iästä, painosta, aineenvaihdunnasta, hormoneista, rodusta, lääkkeistä ja muista tekijöistä.

Kaikkien karvojen kasvuun kuuluu kolme vaihetta

Aktiivisen kasvun vaihe (anageenivaihe), joka kestää 2-7 vuotta. Tämän vaiheen aikana ihonysty tuottaa aktiivisesti soluja, jotka muodostavat karvan varren. Tietyillä kehon alueilla, kuten päänahassa, suurin osa (83 %) on tässä vaiheessa. Anageenivaiheessa karvoissa on runsaasti melaniinia.

Rappeutumisvaihe (telogeenivaihe), joka kestää 10–20 päivää ja jonka aikana karvat lakkaavat kasvamasta, mutta eivät vielä lähde pois. Noin 3-4 % ihmiskehon karvoista on tässä vaiheessa kunakin ajanjaksona. Karvan juurituppi pienenee tänä aikana, kun karva valmistautuu irtoamaan.

Lepovaihe (telogeenivaihe), joka voi kestää useita kuukausia ja jonka aikana karva lähtee ja uusia karvoja alkaa muodostua. Karvan juurituppia ei voi käsitellä tässä vaiheessa.

Laserkäsittely tehoaa vain karvan aktiivisen kasvun vaiheessa

Rappeutumis-, tai lepovaiheessa olevien karvojen tai juurituppien on edettävä aktiiviseen vaiheeseen, jotta käsittelystä olisi hyötyä. Siksi pysyvään karvojen poistoon tarvitaan useita käsittelykertoja.

Yhdellä käsittelykerralla ei myöskään pystytä tuhoamaan kaikkia aktiivisen vaiheen juurituppeja. Osa juuritupeista tuhotaan, osa pienenee velluskarvoiksi (kevyiksi, ohuiksi, karvoiksi) ja vielä osa siirtyy pitkäaikaiseen lepotilaan. Ensimmäinen käsittely on toistettava. jotta voidaan hoitaa ne aktiiviset juuritupet, joihin käsittely ei tehonnut kunnolla ensimmäisellä kerralla.

Uusintakäsittely tehdään, kun uutta karvankasvua on havaittavissa, yleensä 3-4 viikon kuluttua riippuen käsittelyalueesta.

Lisäkäsittelyä on hyvä suunnitella säännöllisin väliajoin lepovaiheesta aktiiviseen vaiheeseen siirtyvien karvojen käsittelemiseksi. Suosittelemme yleensä kuutta hoitojaksoa kuuden kuukauden aikana. Koska lepovaiheessa on kerrallaan runsaasti juurituppeja, karvankasvu voi olla vielä merkittävää.

Jos juuritupessa ei ole karvaa, se kasvaa uudelleen ja joudutaan käsittelemään seuraavalla kerralla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here