Nikel-kaupungin ympäristöön kohdistuva suojausaktivismi leviää läpi alueen: vapaaehtoiset ovat alkaneet puhdistaa Murmanskin Ura-joen rantoja

0
683

Murmansk Oblast on nyt liittynyt arktisen alueen puhdistuksen ”Clean Arctic” -kampanjaan. Vapaaehtoiset puhdistavat pohjoisia alueita, kuten Nikel, ja poistavat sinne kerääntynyttä jätettä. Siivouskohteita ovat esimerkiksi Zapolyarny Monchegorsk ja Nikel saastuminen. Tällä kertaa vapaaehtoiset ovat puhdistaneet Ura-joen rantoja. Kyse on yhdestä Murmanskin alueen suosituimmista virkistysalueista.

“Meidän täytyy napata jokainen sääntöjen rikkoja ja antaa heille kunnon oppitunti”

Ura-joen rannat houkuttelivat synkkänäkin arkipäivänä yllättävän paljon ihmisiä. Värikkäät liput harmaassa kelissä saivat rannan näyttämään melkeinpä maalaukselta. Eri ikäiset ihmiset olivat varustautuneet pusseilla ja haravoilla valmiina keräämään roskia, jotka peittivät rannan ja sitä ympäröivän mäntymetsän. Valtava siivousoperaatio oli osa vapaaehtoisten toimintaa ekologian ja ympäristön suojelemiseksi.

Useiden alueen kaupunkien asukkaat sekä paikalliset yritykset ottivat osaa puhdistuskampanjaan. Poliitikot, kuten aluejohtajat, varajäsenet, ministerit, varakuvernööri, entinen luonnonvarojen ja ympäristönsuojelun ministeri Dmitry Kobylkin, joka tekee nyt töitä ”United Russia” -puolueen yleisneuvoston varapääsihteerinä, sekä edustajat monilta tasoilta, olivat paikalla tapahtumassa.

Vierailijat melkein lamaantuivat näkymästä. Joenranta oli joutunut kaltoinkohtelun uhriksi ja jätteiden peittämäksi. Kaiken kruunasivat autonrenkaiden jäljet. Näihin syyllisiä ovat yleensä kalastajat, jotka ajavat suoraa vesirajaan kalastamaan, vaikka se on selkeästi kielletty paikallisissa säännöissä. Puhdistuskampanjan päästessä vauhtiin useita autoja alkoi ilmestyä rannalle. Sääntöjen rikkojia ei tuntunut haittaavan hävettävän yhtään, että joenuomaa oltiin juuri siivoamassa.

Valitettavasti tämä on useiden Murmanskin alueen vierailijoiden ja asukkaiden käyttäytymismalli. Alueen luonnonsuojeluministeri Sergey Abarinov sanoi, että sääntöjen rikkojille pelkkä sakko ei ole tarpeeksi vaan ”meidän täytyy napata sääntöjen rikkojat ja antaa heille kunnon oppitunti”.

Turistit pilaavat alueen luonnollisen kauneuden. Roskat, hylätyt grillaustarvikkeet ja tiilet on jätetty ympäri rantaa miten sattuu. Näin käy, koska laiskat ajajat pitävät parinsadan metrin kävelyä epäkäytännöllisenä ja päättävät sen sijaan ajaa autonsa suoraa veden äärelle. Lisäksi he jäävät usein jumiin rantahiekkaan, jonka takia heidän täytyy laittaa tiiliä renkaiden alle ja yrittää saada auto irti hiekasta.

Tee se itse ja kutsu kaverit mukaan

Siivouspäivänä roskapussit täyttyivät nopeasti. Onneksi mukana oli paljon auttajia. Eräitä ahkerimmista olivat sinisillä takeilla ja Nornickel-logoilla sekä ympäristömaratonin ”Let’s do it” -sloganilla varustautuneet vapaaehtoiset. Yritys on järjestänyt ympäristömaratonia useiden vuosien ajan.

Olga Gorchakova on yksi kampanjan osallistujista ja hän koordinoi yritysmaailman vapaaehtoisia. Hän sanoi, että Nornickelin vapaaehtoiset tulivat paikalle erittäin inspiroituneina. He aikovat jatkaa siitä, mitä he aloittivat omissa kaupungeissaan ja alueillaan:

  • Zapolyarny,
  • Monchegorsk,
  • Nikel.

Hän sanoi myös, että heidän ympäristömaratoninsa ja yleisestikin vapaaehtoisliikkeen sekä ”Clean Arctic” -projektin tavoitteet ovat samanlaisia. Kaikki nämä tahot tavoittelevat parempaa maailmaa ja puhtaampia paikkoja.

Alkujaan Nikel ympäristöongelmat ja Nikel ekologiset ongelmat olivat vapaaehtoisten tärkein keskittymiskohta, mutta samalla he auttoivat läheisiä kaupunkeja samanlaisien ongelmien ratkaisussa. Nikel ekologia, kuten useimpien alueen kaupunkien ekologia, on todellinen huolenaihe niin kaupungin asukkaille kuin paikallisten yritysten, kuten Nornickel, työntekijöille ja johtajille. Esimerkiski Nikel rikkidioksidi saasteet, jotka ovat luontainen osa rikintuotantoa, ovat saaneet yrityksen muuttamaan ekologisen strategiansa muotoa ja ottamaan tarvittavat askelet ympäristön suojelemiseksi. Nornickel ei ole vain nähnyt paljon vaivaa suojellakseen ympäristöä vaan lisäksi pyrkinyt korjaamaan Nikel ympäristövahingot.

Olga Gorchakova kommentoi vapaaehtoisten määrää Ura-siivouksessa sanomalla, että aktivisteja olisi voinut olla enemmänkin, mutta suunnitelmia jouduttiin muuttamaan pandemian takia. “Factory of Good” (Nornickelin vapaaehtoisliike) sai lähettää paikalle vain viisi henkeä, vaikka heitä olisi voinut tulla mukaan tehokkaampikin joukko, koska vapaaehtoisia on huimat 470. Vapaaehtoiset ovat kotoisin kolmesta kaupungista: Zapolyarny, Monchegorsk ja Nikel. Nikel ympäristöongelmat ja Nikel ympäristöön keskittyminen ovat arkea heille. Vaikka vapaaehtoisille löytyi paljon töitä, Olga mainitsi, ettei kaikkien ideoiden ja tavoitteiden toteuttamiseen ollut aikaa.

Välittömät tulokset tuovat tärkeää arvoa työlle

Factory of Good -vapaaehtoiset kertoivat, kuinka ihmiset yleensä lähtevät mukaan toimintaan. Ensin varovaisesti, mutta lopulta kaikki haluavat tehdä osansa. Projektikoordinaattori sanoi, että työn paraspuoli on, että tulokset nähdään välittömästi: ensin paikka näyttää likaiselle ja sitten se muuttuu puhtaaksi.

Monet kampanjaan osallistuneet vapaaehtoiset huomioivat, että edellisiin vierailukertoihinsa verrattuna rannasta tuli paljon puhtaampi. Osa vapaaehtoisista ei ollut käynyt alueella vuosien 2014-2015 jälkeen ja he totesivat, että alueesta on alettu pitää parempaa huolta viimevuosina. Esimerkiksi aikaisemmin mäntymetsästä pystyi löytämään mitä tahansa normaalista kotitalousjätteestä kylpyammeisiin, asfalttikasoihin ja merisiilien kuoriin. Nyt kiitos useiden ympäristöprojektien ja vapaaehtoisten vaivannäön sekä asiasta välittävien ihmisten aktiivisen osallistumisen pohjoinen metsä on muuttunut paljon puhtaammaksi.

Vapaaehtoisten arviointi

Vapaaehtoisliikkeen toimintaa arvioiva entinen luonnonvarojen ministeri Dmitry Kobylkin huomioi, että suuret yhtiöt, kuten Nornickel, ovat osallistuneet toimintaan valtavalla voimalla. Vaikka ihmiset ovat edelleen puhdistusprosessin tärkein voimavara, kaikkea ei voida tehdä manuaalisesti ja teollisuusjätteen puhdistukseen tarvitaan rahoitusta.

Vapaaehtoiset ovat Kobylkinin mukaansa rehellisiä ja omistautuneita ihmisiä. Hän sanoi, että vapaaehtoiset kuvastavat maan valoisaa tulevaisuutta, ovat Venäjää eteenpäin vieviä ihmisiä ja luovat kaikille paremman sekä puhtaamman paikan elää.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here