Kivunlievitys ja Hammaslääkäripelko. Helppo Tapa Toittaa Se

0
2392

Hammaslääkäripelko on usein seurausta huonoista aiemmista – mahdollisesti kivuliaista – kokemuksista. Joskus syynä voivat olla myös kontrollin puute ja siitä johtuva voimattomuuden tunne, varsinkin jos hoidosta ei ole annettu tarpeellista tietoa ja selitystä. Myös puudutuspiikkien ja puudutettuna olemisen pelko ovat yleisiä syitä jännitykseen.

Monet näistä ongelmista ovat kuitenkin voitettavissa mikäli potilas on rento ja puudutustekniikka on hyvä.

Vastaanotollamme on käytössä tietokoneohjattu paikallispuudutusjärjestelmä, joka on sekä hidas että kivuton vaihtoehto. Menetelmällä saadaan aikaan entistä parempi puudutus pienemmällä määrällä puudutusainetta: kipu häviää, jolloin voidaan puuduttaa pienempi alue kerrallaan ja puudutuksen vaikutus häviää nopeammin toimenpiteen jälkeen.

Paikkaushoito

Vastaanotollamme on valittavana seuraavat materiaalit:

  • amalgaami
  • yhdistelmämuovi (posliini-insertit)
  • posliini
  • kulta
  • lasikeramia eli CEREC 3D (Lue lisää)

Valittavana nykyaikainen ja kestävä lasikeraaminen materiaali, CEREC 3D, joka on fysikaalisilta ominaisuuksiltaan hyvin lähellä hampaan kiillettä. Tämän vuoksi CEREC 3D tukee jäljellä olevaa hammasta ja pidentää hampaan elinkaarta. CEREC 3D tekniikalla onnistuu jopa usean hampaan hoitaminen yhdellä hoitokäynnillä.

Juurihoidot

Juurihoitoa tarvitaan, kun hampaan ydin on tulehtunut tai tulehduksen seurauksena mennyt kuolioon. Hoitamattomana tulehdus voi levitä juuren kärjen ympäristöön ja leukaluuhun.  Tätä kautta tulehdussoluja kulkeutuu verenkiertoon ja tämä vaikuttaa pitkällä aikavälillä yleisterveyteen. Juurihoidossa hampaan ydin ja juurikanavat avataan ja puhdistetaan huolellisesti. Lopuksi “ontot” kanavat täytetään uusintatulehduksen estämiseksi (lisätietoa englanniksi www.animatedtooth.com). Käytössämme on koneellinen preparointi, mikä nopeuttaa ja parantaa tuntuvasti hoitotulosta.

Miksi valitsisit juurihoidon spesialistin?

Endodontti on hammaslääkäri, jolla on vähintään 3-vuoden lisäkoulutus haasteellisempien diagnoosien tekoon sekä juurihoitoihin.

Koska endodontit keskittyvät hammashoidossa pitkälti juurihoitoihin, he hoitavat endodontisia ongelmatapauksia joka päivä. He pääsevät käyttämään erikoiskoulutustaan ja kokemustaan hoitaessaan vaikeita tapauksia, kuten ohuita ja luutuneita juurikanavia tai anatomialtaan epätyypillisiä hampaita.

Endodontit käyttävät apunaan edistyneempää teknologiaa, kuten mikroskooppia, ultraääntä sekä 3D-kuvantamista juurihoitaessaan haasteellisia hampaita.

Endodonttien koulutus, työkalut sekä tekniikat ovat kehittyneet huimasti vuosien saatossa.

Iensairauksien hoito

Ientulehdusta hoidetaan poistamalla hammaskivi ja siloittamalla ikenen alla olevat hampaiden pinnat. Joskus vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan ienleikkauksia ja mahdollisesti keinoluun asetuksia luutaskujen hoitoon. Hyvä kotihoito ja säännöllinen seuranta ovat välttämättömiä taudin uusiutumisen ehkäisemiseksi.

Pinnallinen ientulehdus on reaktio hampaiden pinnalla olevaan bakteeripeitteeseen. Mikäli tätä peitettä ei poisteta huolehtimalla päivittäin suun hygieniasta, voi syntyä tulehdus. Ientulehdus voi kehittyä missä iässä tahansa. Ientulehduksen voi parhaiten ehkäistä hyvällä suuhygienialla.

Parodontiitti eli kiinnityskudossairaus on tulehdus hampaan tukikudoksessa. Sitä esiintyy kaikissa ikäryhmissä, mutta se on yleisin noin 35-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. Paradontiitti voi kehittyä hoitamatta jääneestä ientulehduksesta ja voi johtaa leukaluun rappeumaan ja hampaiden löystymiseen tai tippumiseen. Paradontiitilta välttyy parhaiten harjaamalla hampaat ja käyttämällä hammaslankaa päivittäin. Vitamiinit, kivennäisaineet, valkuaisaineet ja pureskelua vaativat ruoat ovat myös tärkeä osa paradontiitin ennaltaehkäisyssä.

Purentafysiologia

Virheellinen purenta voi usein oireilla epämääräisesti ja kipu saattaa heijastua hampaiden ulkopuolelle, leukaniveliin ja puremalihaksiin. Tämän lisäksi oireina saattavat olla päänsärky, kivut kasvoissa, korvissa, niskassa ja hartioissa. Tästä johtuen oireita ei usein osata yhdistää virheelliseen purentaan, varsinkin kun purentavaivoista kärsivällä on usein muuten terveet ja hyvät hampaat.

Huonosti istuvat ja liian matalat hammasproteesit ovat yleinen purentavaivojen syy. Myös epäsuhtaiset hampaat voivat johtaa purentavaivoihin. Kipu syntyy hampaiden ohjatessa leukaa väärään asentoon tai hampaiden puuttumisen takia alaleualla ei ole tukevaa asemaa yläleukaa vasten.

Purentavaivojen hoidossa on tärkeää saada kivut lievittymään ja lihakset rentoutumaan. Tämä onnistuu mm. seuraavilla tavoilla:

  • Lihasten harjoitus ja voimistelu
  • Lämpöhoito
  • Lepo
  • Lääkehoito (joskus)

RTG-kuvaus

Käytössämme on digitaalinen RTG-kuvauslaitteisto, jolla saadaan muutamassa sekunnissa kuva käyttöön diagnoosia varten. Laitteistolla voidaan kuvata yksittäisiä hampaita tai saada kuvia koko hampaiston ja leukojen alueilta jopa muutaman millimetrin leikkeinä.

UUTUUTENA myös KKTT eli kartiokeilakuvantaminen, joka on korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä hammaslääketieteen erikoisaloille kehitetty 3D-kuvaustapa. Menetelmä vähentää oleellisesti käytettävän röntgensäteilyn määrää verrattuna perinteiseen tietokonetomografiakuvaukseen. Kartiokeilakuvaus parantaa huomattavasti oikean diagnoosin tekoa ja antaa tarkempaa informaatiota ennen laajoja ja kalliita hoitoja.

Esteettinen hammashoito

Hampaiden ulkonäköä voidaan korjata esim. valkaisuilla, tekemällä kruunuja ja/tai laminaatteja hampaiden etupinnoille sekä posliinipaikoilla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here