Elkeliset Kulttuurirahasto ja flunssa

0
1875

Eläkejärjestön vaalipaneelissa tiistaina aloitin voimakkaalla puheenvuorolla. Tarkoituksena oli torpata katteettomat lupaukset eläkeläisille.

Suomen kulttuurirahasto jakoi tiistaina apurahoja. Sain vuoden apurahan. Minun täytyy varmaankin lykätä presidenttejä koskevaa tutkimusta eduskuntatyön takia.

Maanantaina flunssa alkoi kalvaa elimistöä. Aloitin heti vastatoimet luomuteehen sekoitetun mustaherukkamehun avulla. Nyt keskiviikkoaamuna olo tuntuu jo huomattavasti paremmalta.

Opiskelijoiden vaalipaneeli

Maanantaina lähinnä lepäsin paitsi flunssan myös pitkän vaalityöputken takia. Kävin kuitenkin hakemassa yliopistolta yleisen tentin vastaukset. Luin niitä tiistaina ja keskiviikkona.

Samalla reissulla kuuntelin opiskelijoiden vaalipaneelin yliopiston kirjastolla. Minulla oli hieman nostalginen olo, sillä olen vetänyt kyseisen paneelin lukuisia kertoja.

Toimin pitkään ylioppilaskunnan aktiivina. Johdin puhetta korkeakoulu- poliittisessa valiokunnassa ja tein töitä sen palkallisena sihteerinäkin. Kaksi vuotta vierähti Jylkkärin päätoimittajana.

Edustajamme Sini Eräjää pärjäsi paneelissa loistavasti. Hallituspuolueiden edustajat pääsevät näissä keskusteluissa nykyisin aivan liian helpolla.

Heidän puolueensa eivät kuitenkaan korottaneet opintorahaa. Taloudelliset edellytykset siihen oli paremmat kuin koskaan. Nekin rahat menivät veronalennuksiin.

Tiistain Keskisuomalaisessa oli kaivettu vaalikoneesta minulta sitaatti opintorahaa koskevaan juttuun. Toimittaja arvioi omassa kolumnissaan rahan korottamisen jotenkin epärealistiseksi vaalilupaukseksi, joka unohtuu vastuunalaisessa hallitustyöskentelyssä.

Ei sen todella pitäisi mitenkään mahdotonta olla. Vihreiden tasapainotetussa (= menoille oli etsitty tulot) vaihtoehtobudjetissa esitettiin 40 euron korotusta ja se maksaisi 67 miljoonaa euroa.

Varallisuusveron poisto vei valtiolta tuloja 70 miljoonaa euroa. Keskustan ja sosiaalidemokraattien hallitus on suosinut rikkaita. Kun puolueet eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä pitäisi tehdä, ne toteuttivat kokoomuksen vaalilupaukset veronalennuksista.

Opintorahan korotusta vaikeuttaa yksi seikka. Keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien talousneuvonantajat eivät vaihdu.

Vihreiden ravakka vaalivoitto kuitenkin antaisi kovasti toivoa opintorahan korotuksesta. Isojen puolueiden opiskelijajärjestöt eivät sitä kuitenkaan saa aikaiseksi.

Presidentit poliittisina puhujina

Jo alkukuusta sain tietää, että Suomen Kulttuurirahasto myöntää minulle vuoden apurahan presidenttejä koskevaan tutkimukseen. Aion tutkia presidenttejä poliittisina puhujina.

Suomessa presidenttitutkimus ei ole käsitellyt presidenttien “puhevaltaa”, vaikka amerikkalaisen tutkimuksen avulla tiedetään presidenttien puheiden suuri merkitys. Aion kirjoittaa suomalaisen presidenttiretoriikan historian, mutta sitä täytyy varmaankin lykätä eduskuntatyön jälkeiseen aikaan – siis 16 vuoden päähän.

Tietoa apurahasta olen näilläkin sivuilla joutunut piilottelemaan, koska Kulttuurirahasto julkisti saajat vasta eilen. Arvoin pitkään menenkö Kulttuurihaston tilaisuuteen Helsinkiin vai jäänkö eläkejärjestöjen vaalipaneeliin. Valitsin eläkeläiset.

Vihaiset eläkeläiset

Flunssa painoi kovasti vaalipaneelin aikana. Samaa yskää kuului yleisöstä ja paikallisradio kertoi, että terveyskeskus on täynnä väkeä hakemassa lääkärintodistuksia.

Omassa aloituspuheenvuorossani kerroin Vihreästä liitosta ja toivotin tervetulleeksi puolueen 20-vuotisjuhlan synttärikahveille kirkkopuiston kioskille. Sanoin, että suurten lupausten sijasta yritämme puuttua kaikkein köyhimpien eläkeläisten tilanteeseen ja pitää huolta palveluista.

Selitin, että yritämme ajatella myös tulevia sukupolvia, jotta tämä maa ja maapallo säilyisi heillekin elinkelpoisena.

Muistutin kuinka neljä vuotta sitten samassa tilaisuudessa keskustan Lauri Oinonen lupasi, että “rahaa riittää”. Sosiaalidemokraattien Kalevi Olin lupasi, että “eläkeläisten asia hoidetaan”. Ei riittänyt, ei hoidettu.

Eläkeläiset ovat vihaisia ja syystä. Heille on luvattu aivan liian paljon sellaista, mitä ei voida toteuttaa.

Vihreät pyrkivät välttämään katteettomia lupauksia. Me olemme esittäneet 40 euron korotuksia pelkän kansaneläkkeen varassa sinnitteleville. Se maksaisi ainoastaan 41 miljonaa ja auttaisi noin 90 000 kaikkein köyhintä eläkeläistä.

Vihreät ovat myös johdonmukaisesti puolustaneet kunnallista palvelutuotantoa, johon lähitulevaisuudessa täytyy satsata huomattavasti eläkkeitä enemmän. Pieni korotus eläkkeisiin ei auta yhtään, jos tulee kipeäksi ja sairautta ei hoideta.

En tiedä auttoiko jyrinäni vai mikä, mutta tällä kertaa pahimmat ylilyönnit lupauksissa jäivät pois.

Vihreän liiton synttärit

Vihreä liitto täyttää tänään 20 vuotta. Puolueen historiikki, Tanja Remeksen ja Jemina Sohlsténin toimittama Edellä! ilmestyi äskettäin.

Kirkkopuiston kioskilla tarjoamme klo 14-17 kakkukahvit. Itse taidan tänään jäädä kuitenkin vielä kotiin parantamaan flunssaani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here