Eduskunta Päättää Avaamisehdot Ravintoloille

0
1783

Suomen eduskunta päättää tänään ehdoista, joita seuraamalla ravintolat saavat avata ovensa kuuden viikon kansallisen sulkemisen jälkeen, millä on pyritty vähentämään koronaviruksen leviämistä.

Ovet avataan maanantaina 19.4.

YLE raportoi keskiviikkona, että he ovat saaneet tietoonsa, että ravintoloiden tulisi lopettaa alkoholin tarjoilu klo 17.00 ja sulkea ovensa klo 18.00-19.00 pahimmilla tartunta-alueilla.

Matkailu- ja ravintola-alan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ilmoitti julkisesti, että he ovat vihoissaan, jos alaa aiotaan rajoittaa näin paljon.

Hänen mukaansa nämä ovat erittäin tiukat ja jopa yllättävät toimet, koska tartuntamäärät ovat jo laskeneet.

Ovien avaaminen on joka tapauksessa hyvä uutinen kahviloille ja lounasravintoloille. Lappi arvioi keskiviikkona, että nämä yritykset aukeavat niin pian kuin mahdollista, vaikka lain mukaan työntekijöille täytyy antaa vähintään seitsemän päivän varoaika ennen töihin palaamista.

Hän sanoo uskovansa, että he pääsevät sopimukseen työnantajien kanssa ja ihmiset palaavat töihin mieluummin pian, vaikka julkisesti työvuorot tulisi julkaista viikkoa ennen töiden alkua.

Päivällisravintolat puolestaan tuskin jatkavat toimintaansa, jos niiden täytyy lopettaa ruuanmyyminen viideltä iltapäivällä.

Lappin mukaan suuri osa päivällisravintoloista pysyy suljettuina. Sopivien työtuntien tarjoaminen näillä rajoituksilla ei onnistuisi. Sunnuntain brunssit saattavat toimia, mutta mikään muu tuskin.

Viime viikolla eduskunnan Sosiaali– ja terveysvaliokunta herätteli toivoa avoimemmista rajoituksista ravintola-alalle sanomalla, että ravintoloiden sulkemiseen ennen yhdeksää illalla tulisi olla erittäin suuret syyt.

Lappi sanoo, että on mielenkiintoista kuulla, mikä on ollut syynä aukioloaikojen rajoituksille, joilla ravintolat pakotetaan sulkemaan ovensa ennen seitsemää. Hänestä on myös mielenkiintoista kuulla, miksi päättäjät vaihtoivat päätöstä valiokunnan kannasta.

Lisäksi hän painotti, että ala saattaa menettää yli puolet tuloistaan, jos nämä rajoitukset otetaan käyttöön.

Rajoitukset koskisivat alueita, jotka ovat epidemian leviämisvaiheessa, kuten Kymenlaakso, Uusimaa ja Lounais-Suomi. Kymen Seudun Osuuskaupan (KSO) Mikko Virtanen sanoi, että rajoitusten keventäminen on tervetullut uutinen.

Hän kertoi YLE:lle, että kuulostaa todella hyvältä, että ravintolat voivat avata ovensa edes hetkeksi ja tuoda ihmiset takaisin töihin tilanteen valossa. Hänestä kyse on kaiken kaikkiaan tervetulleesta uutisesta.

Jotkut KSO:n ravintoloista ovat myyneet takeaway-ruokaa, mutta myynti on silti pysynyt alle yhden viidesosan normaalista Virtasen mukaan. He suunnittelevat ainakin osan ravintoloista avaamista sekä kahden pubin sen kartoittamiseksi, kävisivätkö asiakkaat ennen klo 18.00.

Hän sanoi, että nähtäväksi jää löytävätkö ihmiset tiensä niin sanotuille päivävirvokkeille.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here