Betinia Vedonlyönti – E-urheilu Liikuttaa Suomalaisia Veikkaajia

0
1731

Maailma muuttuu, ja siinä ohella myös tavat, joilla suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa. Yksi uusista, jatkuvasti suosiotaan kasvattavista vapaa-ajanviettotavoista on e-urheilun seuraaminen. Vaikka se on kasvanut jo suureksi jutuksi maailmalla, monelle on vielä hieman epäselvää, mistä oikeastaan on kyse.

Käytännössä elektroniseksi urheiluksi voidaan laskea kaikki sellaisten tietokone- tai konsolipelien pelaaminen, joissa on kilpailumahdollisuus. Kisoja käydään sekä joukkueina että yksilökamppailuina, ja niiden ympärillä pyörii nykyään suuret rahat.

Tämä heijastuu tietysti myös vedonlyöntiin, jonka suosio nousee samaa tahtia lajin itsensä kanssa. Jos haluat tutustua siihen tarkemmin, esimerkiksi Betinia vedonlyönti antaa tähän loistavan mahdollisuuden.

E-urheilun monet genret

E-urheilu pitää sisällään monia eri alalajeja eli genrejä, joiden kattojärjestönä toimii Suomen Elektronisen urheilun liitto (SEUL). Tässä lyhyet katsaukset niistä yleisimpiin:

  • FPS-pelit (first person shooter)

FPS-pelit eli niin sanotut räiskintäpelit ovat sellaisia pelejä, joissa pelinäkymää katsellaan roolihahmon silmillä. Peliruudun etualalla voi näkyä esimerkiksi pelihahmon kädet ja käytössä oleva ase, mutta muuten hahmoa ei näy pelin aikana lainkaan. Yleensä näissä peleissä on tavoitteena eliminoida vastustajat, missä on apuna arsenaali erilaisia asevaihtoehtoja.

FPS-pelit jäljittelevät usein mahdollisimman tarkkaan todellisuutta, mikä näkyy esimerkiksi aseiden ulkonäössä sekä osumien vahingollisuudessa – kaikki osumat eivät saa aikaan samaa tuhoa. Suosittuja FPS-pelejä ovat esimerkiksi Quake, Overwatch ja Counter-Strike (CS:GO).

  • RTS-pelit (real time strategy)

RTS-pelit eli strategiapelit muodostavat yhden lajin suurimmista genreistä. Nimensä mukaisesti näissä peleissä ei selvitä vain räiskimällä, vaan onnistumiseen vaaditaan suunnittelua, reaktiokykyä ja strategista osaamista. Perustavoitteena on vastustajan joukkojen ja tuotannon tuhoaminen. Apuna tässä käytetään omia vastaavia resursseja, joita taas vastapuoli yrittää parhaansa mukaan tuhota. Suosittuja RTS-pelejä ovat esimerkiksi Warcraft sekä sen II- ja III-versiot.

  • MOBA-pelit (multiplayer online battle arena)

MOBA-pelit eli areenapelit muistuttavat hieman RTS-pelejä. Vastakkain pelaavissa joukkueissa on yleensä viisi jäsentä, joista jokainen pelaa omaa hahmoaan. Kullakin hahmolla on omat kykynsä, joita voidaan kehittää paremmiksi pelin aikana. Lisäksi joukkueella on apuna tietokoneohjelmoituja sotajoukkoja. Tavoitteena on puolustaa joukkueen tukikohtaa ja yrittää samalla tuhota vastajoukkueen tukikohta. Suosittuja MOBA-pelejä ovat esimerkiksi League of Legends ja Dota 2.

Näiden lisäksi e-urheilugenrejä ovat esimerkiksi taistelu-, selviytymis- ja ajopelit. Osaa niistä pelataan FPS-tyylisesti, joten ne voitaisiin periaatteessa luokitella useampaankin genreen. Kilpailut käydään aina genrekohtaisesti. Suomalaiset joukkueet ovat niittäneet menestystä esimerkiksi FPS-peleihin kuuluvassa Counter-Strikessa: esimerkiksi HAVU ja ENCE kisaavat kovatasoisissa kansainvälisissä turnauksissa.

Vedonlyönti e-urheilussa

Kun e-urheilun kilpailuissa on alkanut liikkumaan suuria rahoja, on tämä näkynyt myös vedonlyöntikentillä. Suosituimmat pelit alkavat olemaan jo vakiokalustoa vedonlyöntisivustojen tarjonnassa ja kohteita on tarjolla sekä ennakko- että live-vetoina.

Vetoja voidaan asettaa esimerkiksi perinteisenä pitkävetona (1X2), missä veikataan ottelun voittajaa.

Usein vetoa voidaan lyödä myös siitä, kuka tulee voittamaan koko turnauksen. Lisäksi sivustot voivat tarjota erilaisia erikoisvetoja vaikkapa siitä, milloin ensimmäinen eliminointi tulee, mikä tulee olemaan totaalieliminointien määrä ja niin edelleen.

Vedonlyönti e-urheilussa muuttuu vieläkin jännittävämmäksi, kun ottelua voidaan seurata suoraan näytöltä. Monet sivustot lähettävät suoratoistona kentän tapahtumat koteihin, mikä tarjoaa upeita mahdollisuuksia etenkin live-vedonlyöntiin perehtyneille. Usein lähetys tapahtuu Twitchin kautta, joten sitä on helppo seurata.

E-urheilusta on saatavilla kohtalaisen paljon ottelutilastoja, joita tutkimalla omia valintoja voi pyrkiä vakauttamaan. Jos olet ihan uusi e-urheilun parissa, kannattaa ensin tutustua tarkemmin lajeihin, niiden tärkeimpiin kisoihin ja pelaaviin joukkueisiin.

Mahdollisimman tarkkaan tehty etukäteistutkimus auttaa tekemään valistuneempia veikkauksia – lajissa kuin lajissa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here