8 Tekniikan Innovaatiota, Joista Voimme Kiittää Suomea

0
1856

Suomalaiset ovat olleet teknologian edelläkävijöitä monessa eri asiassa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle suurimmat suomalaiset tekniset keksinnöt. Minkälainen maailma olisikaan nykyään ilman niitä? 

Linux

Suomalainen keksijä, Linus Torvalds, joka oli tuolloin vielä vasta tietojenkäsittelytieteen opiskelija, loi ”älykkäiden ihmisten käyttöjärjestelmän” ja myös sen pingviinimaskotin vuonna 1991. Torvalds halusi kehittää oman käyttöjärjestelmän tietokoneelleen, ja kun hän teki sen, hän loi siitä myös yleisesti saatavilla olevan ja ilmaisen.

IRC-chat-protokolla

Internet Relay Chat eli IRC keksittiin vuonna 1988 Oulun yliopistossa. Se oli ensimmäinen järjestelmä, joka antoi käyttäjien muodostaa yhteyden keskuspalvelimeen tekstikeskusteluja varten. Tämä oli vallankumouksellista ja välttämätöntä Internetin kehitykselle, ja se antoi tien Usenet-ryhmille, keskusteluhuoneille, ilmoitustauluille, online-pelaamiselle ja yksityisen keskustelun ominaisuuksille, joita pidämme nykyisin itsestäänselvyytenä. IRC mahdollisti aikoinaan mm. nopean raportoinnin Persianlahden sodan aikana.

Erwise

Voit kiittää Suomea verkkoselaimesta, jota käytät tämän artikkelin lukemiseen juuri nyt. Ensimmäisen verkkoselaimen, Erwisen, loi neljä suomalaista opiskelijaa maisteriprojektina Internetin alkuaikoina. Kesti jonkin aikaa ennen kuin sitä alettiin käyttämään, koska internetiä ei käytetty laajasti vielä 1990-luvun alussa, mutta se tasoitti tietä nykypäivän edistyneemmille selaimille. Jos sinua kiinnostaa nettikasinot ja pelaaminen joko nettiselaimella tai sitten mobiililaitteella.

Tuuliturbiini

Ehkä tärkein käytettävissä oleva uusiutuvan energialähteen, tuulivoiman, arvioidaan tuottavan 20% sähköstä vuoteen 2030 mennessä EcoWatchin mukaan. Ensimmäisen tuulivoimaisen turbiinin loi jo vuonna 1922 suomalainen insinööri Sigurd Savonius ja hän nimesi sen jälkeen Savonius-turbiiniksi.

Keksintö oli vallankumouksellinen jo aikanaan, mutta kesti kauan ennen kuin uusiutuvan energian tarve oli yleisessä tiedossa. Kuten suomalaiselle muotoilulle on tyypillistä, turbiinit olivat uskomattoman yksinkertaisia muodoltaan ja helposti huollettavia. Niitä ei vielä nykyään käytetä energian tuottamiseen vaan suurten ajoneuvojen jäähdytysjärjestelmänä.

Sykemittarit

Polar Electro otti käyttöön urheilijan kehoon kiinnitetyn laitteen sykkeen mittaamiseksi jo vuonna 1977. Se oli myös ensimmäinen käytettävissä oleva langaton tekniikka. Sykemittarin ensimmäinen näyttö oli akkukäyttöinen ja kiinnitetty sormenpäähän. 

HyväTerveys kertoo, että sykemittari näyttää joka harjoituskerran jälkeen, millä sykkeellä ja teholla on tullut treenattua. Sen avulla saa selville onko liikunta ollut kevyttä, keskiraskasta vai raskasta ja miten pitkään. Lisäksi mittari kertoo, paljonko harjoituksessa kuluu kaloreita.

Nokian puhelimet

Nokia, tuo kaikkien tuntema suomalainen yritys, keksi aikoinaan melko yksinkertaiset, mutta pisimpään akuilla toimivat matkapuhelimet. Suurinta osaa niistä voidaan käyttää jopa ankarissa olosuhteissa. Se voi olla vanhaa tekniikkaa nyt, mutta Nokialla on kaikkien aikojen myydyimpiä puhelimia, jotka auttoivat muuttamaan matkapuhelimet trendikkäistä laitteista välttämättömiin esineisiin, joita kuka tahansa voi omistaa.

Sauna

Saunakin on nykyisin tekninen keksintö, vaikka se alun perin onkin lähtöisin melkein 9000 vuotta vanhasta saunakulttuurista. Saunakulttuurin alkamista on vaikea jäljittää tiettyyn hetken, mutta todisteita suomalaisista saunoista löytyy jo vuodesta 7000 eaa. Sauna voi olla ylellisyyttä muissa maissa, mutta se on erittäin tärkeä osa kansallista identiteettiä Suomessa. Viikoittaiset saunat ovat välttämättömiä monille. Nykyisin saunoja vie maailmalle mm. Harvia ja saunoista on tullut haluttuja ympäri maailmaa.

Angry Birds

Rovion Angry Birds -peli nousi nopeasti maailmanlaajuiseen suosioon heti lanseerauksensa jälkeen. Peliä on sittemmin ladattu yli miljardi kertaa. Sen suosio on levinnyt niin, että Angry Birdsin tuotemerkkiä on käytetty erilaisiin tuotteisiin, elokuviin ja jopa teemapuistoon Suomessa.  Viimeisin lanseeraus on Angry Birds on Ice jääshow, joka nähdään Helsingin Jäähallissa ensi syksynä. Siinä possut ja siat esiintyvät koko perheen iloksi. Nykyisin itse pelin suosio on saattanut olla vähentynyt, mutta se oli ensimmäinen erittäin onnistunut mobiilipeli, joka aloitti mobiilipelaamisen suosion.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here